Reneszánszát éli

2022.10.05. 10:18

Ki nevet a végén? - Ácson klubban hódolnak a társajátékozásnak

Reneszánszát éli a társasjátékozás, amely nem csupán a gyerekek, hanem a felnőttek számára is kiváló szórakozási lehetőséget kínál. Az ácsi Bartók Béla Művelődési Házban társasjáték klubot alapítottak, amelynek tagjai lelkesen gyűlnek össze, akár havonta többször is.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: Beküldött

Meszlényi-Mali Beáta, az ácsi könyvtár vezetője és a társasjáték klub szervezője lapunknak elmondta, a klub ötlete már korábban felmerült. Két évvel ezelőtt Sipos István, az Ácsi Kinizsi Sport Club elnöke szervezett hasonló alkalmat, de a vírushelyzet miatt a tovább találkozók elmaradtak. Azonban már akkor látták, hogy mekkora érdeklődés lenne a klubra, hiszen a kisgyermekes családok mellett a tinédzserek és fiatal felnőttek is eljöttek, akiket egyébként nehéz megmozgatni, vagy elérni egy kisvárosban. Meszlényi-Mali Beátának saját kötődése is van a társasokhoz, hiszen ő és a férje is szívesen játszanak, és a gyermekeik is kaphatóak erre a fajta szórakozásra.

Megküzdenek a vírussal is
A játékválasztás függ attól, milyen társaság érkezik. Vannak pörgős partijátékok, amiket a gyerekek imádnak (Cica, pizza, taco), de a felnőttek is szívesen játszanak ezekkel. Stratégiai és kooperatív társasokat is visznek magukkal, utóbbiból a Pandemic vált különösen népszerűvé, amelynek során közösen kell megküzdeni a vírussal. De nemrég próbálták ki a Kitchen Rusht, amelyben étteremvezetővé is lehet válni. A Spicy című játékban pedig blöffölni tanulhatnak a résztvevők. A Captain Sonar nevű társas ugyancsak nagy élmény volt mindenkinek, amelyben két csapat küzd egymással. Meszlényi-Mali Beáta portálunknak arról is beszélt, minden új játékra nyitottak. – Mindenki hozhat is magával társast, amelyet szeretne kipróbálni velünk – hangoztatta.

Az újraindulás rendkívül sikeres volt. Január óta gyűlnek össze rendszeresen, körülbelül harminc aktív tagjuk van, de a klub Facebook-csoportjában még több érdeklődőt is számontarthatnak. Úgy tervezték, havonta egy alkalommal gyűlnek majd össze, de már tavasszal érezték, igény lenne arra, hogy sűrűbben találkozzanak, így aztán olykor havi kétszer, háromszor is összeülnek. Októberben éjszakai társasozást is szerveznének, amelyet már korábban is rendeztek abból az indíttatásból, hogy csak komolyabb, stratégiai játékokat próbálhassanak ki.

A korosztály is változatos: nagycsoportos ovistól az ötven-hatvan évesig is jönnek játékosok. Többnyire szombat délután találkoznak, ahogy ezen a héten is, 15 órától. Egészen „kifulladásig” maradnak, volt, hogy éjjel indultak csak haza.
– Nagyon örülök annak is, hogy sok középiskolás is van a csapatban – mondta Meszlényi-Mali Beáta. – Végre ők is eljönnek és jól érzik magukat! Hozzátette, a résztvevők között igazi emberi kapcsolatok, barátságok alakulnak ki, a klubon kívül is.

Élményeket hoznak a hétköznapokba
Meszlényi Mali-Beáta hangsúlyozta azt is, reneszánszát élik a társasjátékok. Úgy gondolják, mindenképp meg kell tanítani az embereket arra, hogy a Ki nevet a végén? című játékon túl is van élet.
– Sokan azt hiszik, hogy a társasozás unalmas, dobsz a dobókockával és lépegetsz, pedig egyáltalán nem – mondta. – Az új társasok fantasztikusak,  élményeket hoznak a hétköznapokba. Nehezen tudom elképzelni, hogy bármikor tengeralattjárót vezessek, vagy laboránsvezető legyek, egy vírust kutatva. A társas során azonban ezeket a szerepeket is felvehetjük.
Úgy vélte, csak akkor tudnak közösséget formálni, ha jól érzik magukat a klub tagjai. Épp ezért örül annak, hogy egy 20-25 tagú keménymag már összegyűlt, akik felszabadultan játszanak együtt rendszeresen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában