Felavatták

2022.10.06. 20:15

Kellemesebb atmoszféra várja az olvasókat Lábatlanon

A napokban az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretében avatták fel a Vitéz Sághy Antal Városi Könyvtár megújult belső tereit.

W. P.

Popovics György a könyvtár átadóján

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Mint ismert a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 2018-ban mintegy 45 millió forintos támogatás felhasználásával energetikailag korszerűbbé vált a lábatlani intézmény. Az 1970-ben épült könyvtár fenntartási költségei a felújítás előtt a régi, elöregedett nyílászárók, a kevésbé hatékony fűtési rendszer és a hőszigetelés nélküli homlokzatok miatt magasak voltak. A szakemberek elvégezték a külső falfelületek és a födém utólagos hőszigetelését, kicserélték a nyílászárókat, megújult a fűtési rendszer és napelemeket is felszereltek.

A megyei önkormányzat közölte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) újabb 15 millió forintos támogatás érkezett a településre. Dr. Horváth Sándor Domonkos, a regionális könyvtárak igazgatója tett korábban javaslatot az EMMI kulturális államtitkáráságán arra, hogy Lábatlanra kerülhessen ez az összeg, hiszen a városban igen kiemelkedő kulturális tevékenység zajlik.

A beszámoló szerint a megítélt összeget fejlesztésre fordították, vagyis az évekkel korábbi külső korszerűsítést most a belső tér megújulása követte. A 15 millió forintból sikerült kicserélni a régi könyvespolcokat, illetve a további bútorzatokat, így mostantól sokkal kellemesebb atmoszféra fogadja az olvasókat, látogatókat.

Az átadóünnepségen jelen volt Mikolasek Zsófia, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, valamint Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, aki örömét fejezte ki, hogy a TOP keretében elvégzett korszerűsítés után belső teret is sikerült modernizálni. Az érdeklődőket Fekete Péter korábbi kultúráért felelős államtitkár, valamint Teller Péter polgármester is köszöntötte – számolt be az eseményről a mimegyenk.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában