Költségcsökkentés

2022.10.28. 16:43

Ideiglenes bezárásokról, energiahatékonyságról és beruházásokról is beszélt Hernádi Ádám (videó)

Költségcsökkentő intézkedésekről számolt be Hernádi Ádám esztergomi polgármester a helyi tévé október 27-ei adásában. A város első embere az aznapi rendkívüli képviselő-testületi döntésekkel kapcsolatban válaszolt a televízió riporterének kérdéseire.

P.Z.

Idén csak a főtéren lesz Esztergomban karácsonyi díszkivilágítás

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Költségcsökkentő intézkedésekről számolt be Hernádi Ádám esztergomi polgármester a helyi tévé október 27-ei adásában. A város első embere az aznapi rendkívüli képviselő-testületi döntésekkel kapcsolatban válaszolt a televízió riporterének kérdéseire.

Az esztergomi polgármester az interjú elején leszögezte, hogy az energiaárak a brüsszeli szankciók miatt emelkedtek meg, melynek következtében költségcsökkentő intézkedésekről kellet a helyi képviselőknek dönteniük. Az október 27 rendkívüli testületi ülésen meghozott döntésekkel kapcsolatban elsőként elmondta, hogy a spórolást a képviselő-testület és a polgármesteri hivatal is saját magán kezdte, amikor többek között a szolgálati autókhoz járó benzinkártyákat bevonták a munkatársaktól és a vezetőktől. 

A megkezdték a Vak Bottyán Palota, azaz a barokk stílusú városháza fűtésének, és energetikai korszerűsítésének felgyorsítását, melynek első körében a ritkán használt helyiségekben leállítják a fűtést és a régi fűtőtesteket, energiatakarékosakká alakítják át, vagy cserélik le. Arról is szó volt, hogy a város kisgyermekeket nevelő intézményeiben, tehát az óvodákban és egy bölcsődében a nehéz helyzettől függetlenül biztosítják a megfelelő hőmérsékletet. 

A fűtési szezonban a Kapcsolatok Házában valósulhatnak meg a három esztergomi művelődési ház programjai
A fűtési szezonban a Kapcsolatok Házában valósulhatnak meg a három esztergomi művelődési ház programjai
Fotós: Pöltl Zoltán / Forrás: 24 Óra

A folytatásban Hernádi Ádám kifejtette, hogy a költségcsökkentő intézkedések mind a három esztergomi művelődési házat – a belvárosban található művelődési házat, a kertvárosi Féja Géza Közösségi Házat és a Szentgyörgymezői Olvasókört – érintik, melyek novembertől, a fűtési szezon idejére bezárnak, de a főtéren található Kapcsolatok Házában, illetve a városháza nagytermében is összevonva megvalósíthatják kitűzött programjaikat. 

Az RTVE október 27-ei élő adásában arról is tájékoztatta Hernádi Ádám a nézőket, hogy a fűtési szezonra bezárják a Szent István Strandfürdőt, ugyanakkor az oda érvényes bérletekkel és az ott megszabott belépőjegyárakon lehet reggel 6-tól délelőtt 10-ig látogatni az élményfürdő külső sportmedencéjét. Ennek másik része, hogy az élményfürdőt nem zárják be, hiszen annak makrogazdasági szinten jóval több hozadéka van a város idegenforgalmában, mintha nem lenne nyitva, hangzott el az érvelés. 

A polgármester az ez év végén használatba-vételi engedélyhez jutó új városi sportcsarnokról is beszélt, amikor elmondta, hogy annak működtetésének részletei még tárgyalásra várnak, de az már most tudható, hogy az épületre energiatakarékossági okokból napelemrendszert helyeznek majd el. 

Az interjúban kitértek az esztergomi parkolás helyzetére, melyben elhangzott, hogy a város lakóinál cirka 14 ezer személygépkocsi van bejegyezve, ellentétben a parkolás szempontjából frekventált belvárosban található uszkve 3 ezer 200 parkolóhellyel. A parkolási gondok megoldását kínálják a Gőzhajó utcánál kiépítendő, mintegy 160 férőhelyes ingyenes parkolóval, illetve a belvárosban található, a felszíninél olcsóbb díjakkal működő két mélygarázzsal, valamint a Bástya-áruház mögötti több, mint 60 férőhelyes parkolóval. 

A város vezetése saját magán kezdi a spórolást, energiatakarékosan fűtik majd a helyiségeiket
A város vezetése saját magán kezdi a spórolást, energiatakarékosan fűtik majd a helyiségeiket
Fotós: Pöltl Zoltán / Forrás: 24 Óra

Hernádi Ádám az interjú utolsó részében a városi közvilágítás kisforgalmú területeken való energiatakarékosabbá tételéről is beszélt, de kiemelte, hogy nem tervezik, hogy Esztergom éjféltől elsötétüljön, a közvilágítást sehol nem korlátozzák majd. A karácsonyi utcai fénylő díszeket ugyanakkor csak a főtérre helyezik majd ki, ahol a lehetőségekhez mérten idén is megtartják az adventi vásárt

Végül a készülő beruházásokról adott számot Esztergom első embere, aki elmondta, hogy az említett zöldparkoló, a sportcsarnok mellett több utcában szilárdburkolat és közműfejlesztés indult, és indulni fog a közeljövőben. A kertvárosi vasútállomást az esztergomival összekötő kerékpárútról Hernádi Ádám az interjúban elmondta: október 28-án átadják a munkaterületet, és a tervek szerint jövő nyárra elkészülhet a főút érintése nélküli Kertvárosból az intermodális csomópontig tartó szakasz, melyet közvilágítással is ellátnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában