Építészet hónapja

2022.10.13. 18:56

Díjazott épületeket ismerhetünk meg a Kerektavi Természetházban (fotók)

Az Építészet hónapja keretében, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara szervezésében nyílt kiállítás a városban és környékén megvalósult az Év háza-díjas épületekből a szintén kitüntetett Kerektavi Természetházban.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A helyszínen Markos Anikó, a kamara elnöke köszöntötte a meghívott vendégeket, majd elmondta, hogy régóta készültek az épületlátogatásra, amelyet kollégájuk, Somody Zsolt okleveles építészmérnök tervezett.

Erős Gábor országgyűlési képviselő kijelentette: az építészek azok a szakemberek, akik a jövőt megálmodják és lerakják az asztalra. Felidézte, hogy Szentkirályi Ádám, az Esztergomi Vasas Horgász Egyesület elnöke nyolc éve kereste meg a természetház ötletével Sasvári Viktort, a körzet akkori képviselőjét. A képviselő-testület a projekt mellé állt, mely meg is valósulhatott, a helyet azóta civil szervezetek is igénybe veszik, a látogatók pedig csodájára járnak.

Szentkirályi Ádám az egyesületük történetéről, a tavak és a Búbánatvölgy településrészen található természetház létrejöttéről is beszélt. Méltatta Somody Zsoltot, aki olyan épületet álmodott meg a vízpartra, ami funkcionálisan és arculatilag is beleillik a környezetbe. 

Besey László esztergomi okleveles településmérnök, statikus Somody Zsolt távollétében mutatta be építészeti szempontból a helyszínt, aminél a tervező a táj és az épület kapcsolatát kiemelten fontosnak tartotta.

Markos Anikó a tárlat kapcsán megjegyezte: esztergomi kollégáik minden évben rengeteg pályamunkát neveznek be az Év-háza díjra, közülük pedig több el is nyerte ezt a címet. Az emeleti galérián többek között a dorogi református gyülekezeti Ház és a pilismaróti termelői piac mellett számos különleges épülettel is megismerkedhettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában