Építészet

2022.10.25. 17:30

Átadták az Év Háza díjakat Tatán (fotók)

Az építészet hónapja keretében átadták "Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében" díjakat kedden a Tatai Várban. Idén 12 beérkezett pályamű közül öt került díjazásra.

G.D.V.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

 A 300 éve született tatai építész Fellner Jakab tiszteletére Tatán tartotta idén a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara az Év Háza díjátadót és kiállítást. Az eseményen részt vett Markos Anikó, a megyei építész kamara elnöke, Bálint Imre DLA Ybl díjas építész, a zsűri elnöke, Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke, Michl József, Tata polgármestere. Markos Anikó köszöntőjében elmondta, hogy a díjátadó helyszínét mindig úgy választják meg, hogy valamilyen kapcsolata legyen az építészeti elismeréssel.

- Most fantasztikus lehetőségünk van, hogy Tatán a Fellner Év kapcsán tarthatjuk a kiállítást. Nekünk építészeknek ritka és csodálatos dolog megélni, hogy egy egész év egy neves építészről szól. Ez az óriási programsorozat, ami Tatán van, ami eléri a gyerekeket, időseket, előadásokat szakmai képzéseket tartanak. Ebbe a sorba most mi is beállva  megnéztük a Fellner kiállítást. Másrészt három szemszögből hallgathatunk előadást Fellner életéről, munkásságáról és a felújításokról - magyarázta a különleges helyszín fontosságát a kamara elnöke. Hozzátette, hogy idén 12 pályázat érkezett be, amiből összesen négyet díjaztak.

- Érdekes módon vannak véletlenek. Több műemlékfelújítást bemutató pályázat is beérkezett idén, és kettőt közülük díjaztunk is. Az értékvédelem, vagy a múlt alkotásainak a megbecsülése is benne van a díjazásukban - mondta az építész, kiemelve, hogy korábbi évben a Fellner által tervezett, klasszikus nagytemplom felújítása is kapott elismerést. 

Michl József beszédében arról beszélt, hogy nincsenek könnyű helyzetben a tatai és a megyei építészek. Olyan csodálatos környezetbe kell tervezniük, aminek a hagyományait, hagyatékát, örökségét méltó képen kell tudniuk tovább vinni. De éppen ezért nagy öröm, mikor olyan építményeket látunk, amelyek szépen illeszkednek bele a tájba és ebbe a gondolkodáskörbe - vélekedett a polgármester

- Elgondolkodhatunk azon, hogy durván 250 évvel ezelőtt egy egyszerű iparos ember hogyan tudott Egertől Veszprémen át Pápáig és főleg Tatán ilyen nagyszerű alkotásokat megvalósítani. Ez még nagyobb alázatra kell hogy nevelje a ma építészeit. Azok lesznek igazán szerethetőek, igazán Tataiak - szögezte le a városvezető.

Az idén az előző évekhez képest kevesebb pályamű érkezett be, azonban mindegyik nagyon magas színvonalú volt, így nem volt könnyű dolga a zsűrinek. A 12 pályaműből kettő műemlékfelújítás, egy családi ház, egy új épület és egy különleges alkotás kapott elismerést. A díjazottak egy-egy ÉV HÁZA 2022 KEMÉK táblát és könyvajándékot vehettek át. A beérkezett tervek, az elkészült épületek nagyon magas színvonalat képviseltek. Az elismeréseket idén a következők kapák a különböző kategóriákban:

Az idei díjazottak  

  • Nyaraló, Pilismarót. Tervező: Dankó Kristóf
  • Óvodaépület, Bakonysárkány. tervező: Schön Csaba, tervező munkatárs: Orcsik Szabolcs, Kraszlán Gergely:
  • Kernstok villa, Nyergesújfalu. Tervező: Dankó Kristóf, tervező munkatárs: Kucs Mária:
  • Műemlékház, Tata. Tervező: Markos Anikó, tervező munkatárs: Rigó Péter:
  • József Attila Megyei és Városi Könyvtár belsőépítészeti falgrafikái, Tatabánya. Tervező: Szentgyörgyi Árpád

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában