Önkéntesek

2022.10.23. 07:00

A várost szépítik és rászorulókon segítenek a tatai önkéntesek

Három éve lesz, hogy a gondolatot tett követett és megalapult az Önkéntesség Tatán és Környékén civil csoport.

Goletz-Deák Viktória

Az önkéntesek legutóbb a Malom-patak medrét igyekeztek megszabadítani az elvadult növényzettől

Forrás: Tata.hu

Az Önkéntesség Tatán és Környékén civil csoport 2020 januárjában alakult. Gönczi Mihály pár barátjával közösen álmodta meg a kezdeményezést, hogy segíthessék a térségükben élőket, ápolják, szépítsék a környezetüket. A csapatnak hamar híre ment és az első évben további tagok csatlakoztak hozzájuk. Sőt, 2021 elején már hivatalos formába is tudták önteni a tevékenységeiket. Az akkor már 12 fősre duzzadt társaság megalakította az Önkéntesség Tatáért Egyesületet. 

– A célunk, hogy segítsünk a Tatán és a környékbeli településeken élő lakosoknak. Minden olyan önkéntes kezdeményezést megvalósítunk, amivel hozzájárulhatunk az emberek életkörülményeinek javításához és a lakókörnyezetünk szebbé tételéhez. Kerestük, keressük a lehetőségeket, az utunkat, hol, mit, kinek tudunk segíteni – összegezte dióhéjban tevékenységüket a csoport alapítója, Gönczi Mihály, aki hozzátette, hogy 2021-ben a Tata és Térsége Civil Társulás egyesület tagjai lettek. De jó kapcsolatot ápolnak az önkormányzatokkal is, akikkel mindig egyeztetnek a szükséges engedélyekről, illetve többször is részt vállaltak megmozdulásaikban. 

Adományokat gyűjtenek - Az egyesület egyik legnagyobb feladata a beteg gyermekek megsegítése. Idén már 11 kisgyerek családját tudják valamilyen formában támogatni. Többek között a szívbeteg tatai Boginak és a pár hónaposan autóbalesetben súlyosan megsérült Tamásnak is gyűjtik az adományokat. 
– A tatai önkéntes csapatunk szándéka volt Tatán kupakgyűjtő szíveket telepíteni az Ács településen elindult ötlet alapján, melyet meg is valósítottunk, sőt két Tata melletti településen, Szomódon és Bajon is lehet már a kupakokat gyűjteni! Az ebből befolyó összegeket tatai és tatabányai családok kapják, róluk a kupakgyűjtő szíveknél lehet olvasni bővebben. De ezenfelül felajánlott bútorokkal, élelmiszerekkel, tanszerekkel tudjuk segíteni a rászorulókat – magyarázta Mihály. 

– Tavaly összesen 44 önkéntes és jótékonysági eseményt szerveztünk, betartva az összes hatósági, jogi szabályzatot, a Coviddal kapcsolatos intézkedéseket is. Sok fát ültettünk, rengeteg helyen szedtünk szemetet, kupakgyűjtő szíveket telepítettünk. Szerveztünk családnak, gyermekeknek rendezvényeket és adományokat gyűjtöttünk. Ha kellett festettünk, mázoltunk, szereltünk – sorolta tavalyi akcióikat Mihály, aki fontosnak tartja, hogy nemcsak Tatán, hanem a tatai kistérségben is önkényeskedjenek. 
– Minden évben más településeken próbálunk segíteni. Tavaly Szomódon, Bajon, Vértesszőlősön voltunk – mondta. 

A várost is rendszeresen szépítik - Az önkénteseknek a legutóbbi és egyben legnagyobb akciója idén a Malom-patak megtisztítása volt. Szemetet szedtek, bokrot nyírtak és gazoltak. 
– Az eseményen összesen harmincöten gyűltünk össze, összesen három helyszínen folyt a Malom-patak és környezetének a megtisztítása, reggel 8-tól 15 óráig. Mindennel nem sikerült végezni, de már szemmel látható az eredmény. Sajnos elkeserítő az emberi szennyezés mértéke! Többek között találtunk olajjal teli kannákat a vízben, melyeken még kupak sem volt, ezért az olaj egy része kifolyt a patakba. Az olajfolt már a Fényes-Malom összefolyásig ér – mondta az egyesület elnöke, aki kiemelte, hogy a Komáromi Vizitársulat és a Tatai Városgazda is hatalmas segítséget nyújtott az akciójukban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában