Demonstráció

2022.10.15. 00:41

A tanárokért vonultak a megyeszékhelyen is

Több pontban sorolták fel a pénteki sztrájk okait, kiemelték a pedagógusok méltatlan munkakörülményeit, és az anyagi megbecsülés hiányát.

Szász Dalma Kitti

Forrás: 24 Óra

Fotó: F.P.

„A Grund mi vagyunk!” címmel tartott demonstrációt több száz tanár, diák és szülő a megyeszékhelyen az országos pedagógustüntetéshez csatlakozó megmozdulásban. A Tatabányai Tankerületi Központ elől indult a menet a Fő térre, ahol beszédekkel és közös énekléssel folytatódott a Pedagógus Szakszervezet által szervezett demonstráció. 

Az Árpád szobornál összegyűlt tömeg először Ady Endre A magyar tanítókhoz című versét hallgathatta meg, amelyet Epres Attila Jászai Mari-díjas színészművész adott elő. Ezután Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke osztotta meg gondolatait a demonstrálókkal. Több pontban felsorolta a pénteki sztrájk létrejöttének okait. Mint mondta, ez az oktatási rendszer képtelen biztosítani a fogyatékkal élő gyermekek szakszerű ellátását, valamint, hogy a családi pótlék összege az egy- vagy kétgyermekes családok esetén már a gyermekek egyhavi menzaköltségére sem elég.

 

Mint ismert: a jobb munkakörülményekért és anyagi megbecsülésért indultak országszerte a pedagógus szolidaritási akciók. Közben a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely tett bejelentést arról, hogy „minden eddiginél nagyobb pedagógusbér-emelés következhet, amint meglesz az uniós megállapodás”.

A cél, hogy a pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomás átlagbérek 80 százalékát. A mostani bérhez képest 2023-ban az eddig hazai forrásokból tervezett 10 százaléknál magasabb, 21 százalékos, 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés mértéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában