Beneši törvények

2022.10.09. 20:34

A kitelepítettek és deportáltak tiszteletére avattak emléktáblát Érsekújvárott

Ökumenikus megemlékezést tartottak a hétvégén az érsekújvári Szent Kereszt felmagasztalása templomban, melynek kezdeményezője a komáromi kulturális és hagyományőrző Kecskés László Társaság volt. Emléktáblát avattak és megemlékeztek a beneši törvények miatt meghurcolt felvidéki magyarságról.

K. D.

Forrás: Beküldött

A komáromi Kecskés László Társaság kulturális, hagyományőrző egyesület, amely névadójának szellemi öröksége és gazdag életútja nyomdokain nem először szervez megemlékezést és emléktábla avatást. A hétvégén Érsekújváron, a Szent Kereszt felmagasztalása plébániatemplomban tartottak megemlékezést a beneši törvények miatt meghurcolt felvidéki magyarság tiszteletére.

A délelőtt kezdődő ökumenikus istentiszteletet Ďurčo Zoltán püspöki helynök, érsekújvári esperes-plébános és Sasák Attila érsekújvári református lelkész mutatta be.

Kitelepítettek emléktábla avatása Érsekújvárott, Prohászka Marcellel
Forrás: Beküldött

Ezt követően az emléktáblát megáldották, felszentelték: Ďurčo Zoltán, Sasák Attila, Nagy Attila Ákos szőnyi református lelkész és Milus Ferenc ácsi római katolikus plébános közreműködésével.

Klein Otokár érsekújvári polgármester emlékező szavai után Ozsvald Damján gitárral kísért énekét hallgathatták a jelenlévők. Dr. Molnár Attilának, Komárom polgármesterének üdvözlő, megemlékező szavait Tóth Bertalanné, a Kecskés László Társaság tagja, egykori gimnáziumi osztályfőnöke tolmácsolta, majd Novák Mónika szavalata következett.

Kitelepítettek emléktábla avatása Érsekújvárott, Prohászka Marcellel
Forrás: Beküldött

A templomról - A római katolikus plébániatemplom a Fő tér meghatározó látnivalója. A 16. század második felében épült. Eredetileg késő gótikus épület volt. Amikor Érsekújvár a törökök kezére került, mecsetként szolgált. 1693-ban Széchényi György érsek javíttatta meg a templomot, emléktábláját a templom belsejében található ajtó felett helyezték el. 1810-ben tűz pusztította, 1867-ben a templom tornyát vihar döntötte le, további rekonstrukciókra is szükség volt, 1877-ben Simor János hercegprímás építtette újjá. Az épület gótikus, reneszánsz, barokk, késő barokk és klasszicista stíluselemeket is hordoz.

Kitelepítettek emléktábla avatása Érsekújvárott, Prohászka Marcellel
Forrás: Beküldött

A megemlékezés kiemelt vendége a 98 éves Prohászka Marcell tanár, egykori kitelepített volt, akinek visszaemlékezését lánya, Prohászka Sarolta olvasta fel. Prohászka Marcell a Kecskés László Társaság tagja és az egyik kezdeményezője az emléktábla állításának.

A megemlékezés végén Ozsvald Damján énekelt ismét gitár kísérettel melynek refrénje örök érvényű és megható tartalmú: „Ha az ember messze menne el, ne feledje a házát…”. A koszorúk elhelyezése után szeretetvendégség volt a Csemadok éttermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában