Fontos

2022.09.11. 08:44

Tűzifa-csalók és energiaválság: mutatjuk, mi a helyzet a megyében

Országszerte egyre aktívabbak a csalók és tolvajok, akik sajátos módon kívánnak reagálni a tűzifa iránt megnövekedett lakossági igényekre. A megyénkben jó a helyzet, ugyanakkor a Pilisi Parkerdő Zrt. a rendőrséggel közösen ellenőrzi az erdőket, hogy így előzzék meg az illegális fakitermeléseket.

Walczer Patrik

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Az egyre inkább erősödő energiaválság hatására sok háztartásban komolyan elgondolkodnak fűtési alternatívákon. Számtalan család aggódik amiatt, hogy a hidegebb hónapokban túl fogják lépni a rezsicsökkentési limitet és hogy az átlagfogyasztási sávhatáron felül elhasznált több tíz-száz köbméternyi gázmennyiségért tetemes összegeket kell majd fizetniük. 

Éppen ezért egyesek a klímával való fűtésben, mások a tűzifában látják a megoldást, azonban a kapacitások mindkét esetben korlátozottak. Az említett okok miatt nőttek a visszaélések a tűzifa beszerzésekkel kapcsolatban. Persze a jövedelemtől az erdők közelségéig számos körülmény befolyásolja azt, hogy az ország egyes pontjain mennyire aktívak az elkövetők.

Marosán Angelika rendőr hadnagytól, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, hogy megyénkben nem jellemző ez a fajta csalási módszer. Az idei évben eddig, illetve tavaly egész évben sem érkezett hozzájuk tűzifával kereskedő csalókról feljelentés.

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője elárulta, hogy az elmúlt tíz évben az illegális fakitermelés tekintetében csökkenő tendenciát tapasztaltak. Nemcsak a Pilis és a Visegrádi-hegység megyénkben található részein, hanem az állami erdőgazdaság teljes illetékességi területén is javult a helyzet. Az említett időszakban mintegy néhány tíz köbméter illegális fát termeltek ki a tolvajok.

Mivel a parkerdő turistaútvonalai egyre népszerűbbek és rengetegen kirándulnak az erdőben, így az elkövetők nem mernek kockáztatni, mert viszonylag nagy a lebukás esélye. Akik viszont mégis fejszével, fűrésszel járnak az erdőkbe, azok jellemzően maximum karvastagságú fákat szemelnek ki célpontnak, mert azokat még könnyen el lehet vinni onnan. Más esetben pedig az erdészek által szabályosan kitermelt tűzifa sarangokat, méteres törzseket dézsmálják meg. Utóbbi ellen úgy védekeznek az erdőgazdaság alkalmazottai, hogy festékszóróval jelölik meg a fákat, így látják az általuk kivágott mennyiséget. Ha kevesebb sarang található a helyszínen, akkor megtehetik a feljelentést a rendőrségen. 

Miről ismerhetjük fel a csalókat?
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) néhány évvel állította össze a tűzifa vásárlási kisokost, melynek célja, hogy a lakosok átfogó képet kapjanak a szabályokról és hogy kellő körültekintéssel el tudják kerülni a visszaéléseket. Ha tüzelőt kívánunk vásárolni, akkor mindig figyelni kell, hogy a hirdető rendelkezik-e vele, illetve feltüntette-e az EUTR technikai azonosító számát, vagy erdőgazdálkodói kódját. Fontos, hogy számla, illetve nyugta ellenében, a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállított tűzifát érdemes csak átvenni, mert ha ezek az adatok rendelkezésre állnak, akkor minőségi problémák esetén is könnyebben érvényesíthetjük az akaratunkat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában