Gazdaság

2022.09.28. 13:20

Több túlélő kellene a friss vállalkozások között

A legfrissebb adatok alapján enyhén javult a vállalkozások hosszú távú túlélési rátája, de összességében még mindig nagyon sok a fiatalon megszűnő.

M. K.

Fotó: Shutterstock

– A frissen induló társas vállalkozások negyede öt éven belül, több mint fele pedig tíz éven belül befejezi működését, ami nem túl fényes jelenség a hazai cégbázis stabilitását nézve – kezdi elemzését Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. – Természetesen nem lehet általánosítani, hiszen a hazai cégek között is sok a nagy múltú, stabil vállalkozás, de a megszűnési adatokból egyértelműen látszik, hogy a cégfluktuáció jóval magasabb a kívánatosnál. Az elmúlt 25 évben csaknem egymillió társas vállalkozás lépett a piacra, de jelenleg csak 470 ezer működik. A magas cégalapítási számok ellenére a vállalkozások összesített száma stagnál.

Még az elmúlt öt évben is 27-29 ezer új cégbejegyzést tettek közzé évente, 2021 különösen erős volt:  mintegy 34 ezer társas vállalkozás jött létre Magyarországon. A sok új vállalkozásnak viszont csak akkor örülhetnénk igazán, ha az újonnan induló cégek a gazdaság szerves részévé válnának hosszú távon is. Az adatok viszont eddig azt mutatták, hogy az új vállalkozások egyre kisebb százaléka tud sikeresen megbirkózni a „fiatalkori” éveivel.

A 10-15-20 éves túlélési arány az ezredforduló előtt alapított cégeknél a legmagasabb, jelenleg is erős stabilitást adnak a hazai gazdaságnak. A 90-es évek végén alapított vállalkozásoknál a 10 éves életbenmaradási arány 65 százalék körül volt, míg a 15-20 éves arányok 50, illetve 37 százalék. Az elmúlt 20 évben azonban mindegyik időtávon sokat esett a túlélők aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában