Legyünk óvatosak!

2022.09.15. 07:00

Saját otthonában zsarolták meg az Omega dobosát - megyénkben se ritkák az ilyen átverések

Építőmunkások lepték el a minap az Omega zenekar dobosának házát, hogy kéretlenül ereszcsatornát javítsanak és könnyen pénzhez jussanak. Hasonló esetre megyénkben is akadt példa a közelmúltban.

Szász Dalma Kitti

Forrás: Shutterstock

Órák alatt körbejárta az internetet az a hír, hogy saját otthonában zsarolták meg Debreczeni Ferencet, az Omega dobosát. A csalók ezúttal nem álellenőröknek adták ki magukat, hanem építőmunkásoknak. A zenészlegenda otthonába kéretlenül bementek, károkat okoztak, amit meg akartak javítani, majd fizetséget kértek érte. Ahogy megírtuk: Komárom-Esztergom megyében is történt hasonló eset.

Azt gondolom, biztonságos környéken élek. A II. kerület frekventált részén. Gondolhatná bárki, hogy ez itt maga a nyugalom szigete, de ez most nem igaz. Merthogy körülöttem, ezen a környéken több építkezés is zajlik.

– mondta a Blikknek a 74 esztendős muzsikuslegenda, hozzátéve, hogy ezért sem lepődött meg, amikor a közelmúltban becsöngetett hozzá öt melósruhás, védősisakos férfi.

– Nem értettem mit akarnak, de ők mondták a magukét, hogy „főnök, mi majd segítünk, mi majd kijavítjuk a hibákat, mi majd mindent megoldunk”. Néztem rájuk döbbenten, hogy nálam minden oké, itt nincs mit javítani. De ők már jöttek is be a ház hátsó részénél, mint valami felmentő sereg, feltartóztathatatlanul. S hopp, már a tetőn is voltak és kiabáltak le, hogy lám, lyukas az ereszcsatorna, ezt cserélni kell! Mint később kiderült, ők lyukasztották ki valamilyen szerszámmal. De két nap múlva újra ott álltak a ház hátsó részénél, s már hosszú létrát is hoztak magukkal, s mire felocsúdtam, már a háztetőn voltak – részletezte Debreczeni Ferenc a történteket.

Ezt követően kértek a csaló munkások tőle több mint 400 ezer forintot mondván, hogy ez az elvégzett munkáért jár nekik. A zenész 80 ezret fizetett, aztán feljelentést tett a rendőrségen.

Sajnálatos módon megyénkben is történt hasonló eset a közelmúltban, akkor a megyeszékhelyen fosztott ki a 3 fős brigád egy 83 éves nénit. Ahogyan arról korábban is beszámoltunk: a Tatabányai Járásbíróság kifosztás bűntette miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a büntetett előéletű férfit, aki meglopta a szépkorút. Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban a vádlott és védő fellebbezést jelentett be.

Dr. Horváth Sándor, a megyei főügyészség helyettes szóvivője akkor ismertette lapunkkal a vádiratot, amely szerint a férfi 2019. június 28-án délután két társával együtt megjelent a 83 éves nő tatabányai házánál, ahol az ereszcsatorna készítését ajánlották fel 75 ezer forintért. Az idős hölgy az ajánlatot elfogadta, majd a férfi két társa az ereszcsatorna szerelését elvégezte. Eközben a vádlott a 83 éves nővel bement a házba, ahol a házigazda fizetés céljából egy pénzkazettából elővett egy borítékot.

Ekkor a férfi az idős nő kezéből, valamint a pénzkazettából kikapta a legalább 240 ezer forintot tartalmazó borítékokat. Az idős kora miatt a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes hölgy ijedtében a férfit kiabálva háza elhagyására szólította fel, mire az társaival együtt sietve távozott a helyszínről.

Újabb és újabb trükköket eszelnek ki - A fentebb említett két eset mellett előfordul olyan is, amikor ellenőröknek adják ki magukat a csalók. Évekkel ezelőtt például két nő 1 millió 300 ezer forintot zsákmányolt egy 85 éves asszonytól. A trükkös csalók vizet kértek az idős nőtől úgy, hogy az ÉDÁSZ munkatársainak adták ki magukat. Míg vizet töltött, a tettesek ellopták a pénzét. Marosán Angelika rendőr hadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense kiemelte, hogy a rendőrség továbbra is fokozottabb elővigyázatosságot kér az állampolgároktól. A trükkös tolvajok újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak rendszerint időseknél. Maguk és értékeik védelme érdekében a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy a lakásba ne engedjenek be idegeneket. Hatósági személynél, a különböző szolgáltatók képviselőinél mindig van fényképes igazolvány, amelyet hivatalos eljárás során kötelező bemutatniuk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában