Hídünnep

2022.09.25. 18:32

Programok sorával ünnepelték a Mária Valéria hidat Esztergomban

Koncertekkel, főzőversennyel, kiállítással egybekötve tartották meg a hétvégén Esztergomban a huszonegyedik Hídünnepet. A kétnapos rendezvény keretében a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend nagymestere, Polhammer László Pro Vino Érdemérmet vehetett át.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Hídünnepet 2002-ben rendezték meg először, melynek célja, hogy megemlékezzenek a várost a felvidéki Párkánnyal összekötő Mária Valéria híd újjáépítéséről. A Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend is nagyszabású programsorozattal készült a jeles napra. Számos magyarországi szervezet képviselője, sőt még felvidéki és szlovéniai borlovagrendek tagjai is díszegyenruhában vonultak be a bazilikába, ahol dr. Török Csaba, a főszékesegyház plébániai kormányzója celebrált szentmisét. Az Istentiszteleten elhangzott, hogy áldozat van minden munkában, vállalásunkban, amellyel törekszünk a föld művelésében és a bor kiforrása idején tudásunk legjavát adni ahhoz, hogy méltó, gyümölcs és bor szülessen, amire büszke az ember szíve.

Az ebéd, majd a dunai sétahajózást követően a Mária Valéria híd lábánál, a Hídoltalmazó Boldogasszony szobránál tartottak megemlékezést. A helyszínen Drapák Károly, a házigazda borlovagrend krónikása idézte fel a létesítmény történetét, majd azt mondta, hogy az újjáépített híd sok embernek adta vissza a hitét. A beszéd után koszorút helyeztek el az alkotásnál, majd a jelenlévők elénekelték a Himnuszt.

Az ünnepségsorozat csúcspontja a Rugby Club Hotelnél volt, ahol a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend avatási ceremóniát tartott, a színpad előtt zászlókkal sorakoztak fel a borlovagrendek képviselői. Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke, nagymestere köszönetet mondott a házigazdáknak a minőségi és meghitt programokért. Ezután a szervezet legmagasabb rangú elismerésével, a Pro Vino Érdeméremmel tüntette ki Polhammer Lászlót.

A méltatás során elhangzott, hogy a díjazott a borrendi mozgalomban kiemelkedő tevékenységet végez, szakmai utakat, borversenyeket, konferenciákat szervez. Nemcsak összefogja a borlovagrend tagjait, hanem kellő elhivatottsággal ápolja és népszerűsíti a magyar borkultúrát is. A ceremónia további részében két új, rendes taggal bővült a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend. Birkés Ferenc Roland, illetve Karaszek Miklós is kiállta a három próbát, így az eskütétel után Polhammer László borlovaggá avatta őket.

A Hídünneppel kapcsolatban Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere is posztolt közösségi oldalán.

Koncertek és főzőverseny is volt Esztergomban
A huszonegyedik Hídünnep bővelkedett programokban. Az idei rendezvényt pénteken a Vársz! nevű zenekar koncertje nyitotta meg, majd szombaton a huszadik jubileumi Mária Valéria Hídfutással és Gyaloglással folytatódott, amelyen több mint háromezren vettek részt. A sport az egész hétvégét átszőtte, hiszen a Rugby Club Hotelnél a táncbemutatók mellett rögbimérkőzéseket is megtekinthettek az érdeklődők. Szintén ezen a helyszínen rendezték meg a Lecsófesztivált, amelyen több csapat is összemérte tudását és kellő lelkesedéssel készítették el a pikáns ételeket. A Szent Tamás-hegyen most tartották meg a Szenttamási Napokat, ahol kiállítások nyíltak és ahol a Rugby Club Hotelhez hasonlóan előadók is felléptek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában