Osztálytalálkozó

2022.09.15. 21:07

Munka az ingyen buszért, ping-pong az osztályban - ilyen volt a diákélet az esztergomi Bottyánban

Először tartott hétköznap érettségi találkozót a Bottyán-iskola ötven évvel ezelőtt végzett egyik műszeripari technikus osztálya. Az öregdiákok több emlékezetes sztorit is felidéztek.

Fenyvesi Károly

A Bottyán János Gép- és Műszeripari Technikum ötven évvel ezelőtti, utoljára ilyen nevű intézmény végzős osztálya egyikeként, a IV. c. az elmúlt évtizedben már minden esztendőben találkozik. Sikeres elméleti, gyakorlati érettségijüket követően, ebben a csapatban negyvenen vehették át 1972-ben műszeripari technikus oklevelüket.

A Csülök csárdában tartott, bazilika környéki hajnali sétával színesített bankett után indultak haza. Mindenkivel sok minden történt az azóta eltelt fél évszázad alatt. Nyolcan már csak az égi világban tudnak erről mesélni.

Nyugdíjasként is sokan dolgoznak

Természetesen a jubileumi találkozó helyszíne is Esztergom volt. Új fordulatként ezúttal hétköznap köszöntötték egymást. Az immár bőven nyugdíjas korosztálynak elvileg ez nem okozhatott nagy gondot, de a későbbi beszélgetések során kiderült, sokan a mai napig dolgoznak még különféle feladatokat elvállalva. Ahogy többen fogalmaztak, a fiatalabb kori életérzések egy kis részét is visszaidézve.

Öregdiákok találkozója az esztergomi Bottyán-iskolában
Egészségügyi helyzetképpel indult, tervezéssel zárult a találkozó 
Fotós: Fenyvesi Károly / Forrás: 24 Óra

Nem csak a hétköznap volt újdonság a hagyományos találkozások sorában, ezúttal egy kiállítás megnyitóján üdvözölték először egymást a korábbi osztálytársak. A Tár-lak Szalonban osztályfőnökük, Simon Tibor nyitotta meg nagyon rutinosan, alaposan felkészülve, korábbi esztergomi osztálytársuk, a sokak által édászos jelzővel ismert Mitter Lajos festményeiből rendezett, izgalmas kiállítást. Ez volt az első ilyen jelentős megmutatkozása.

Tizenegy településről érkeztek újra

A kiállítás megnyitóját követően, az osztály huszonegy korábbi, immár vagy még mindig esztergomi, nyergesújfalui, tatabányai, budapesti, dorogi, szolnoki, pásztói, leányvári, tatai, komáromi, kecskeméti diákja a Prímás-szigetre sietett át idei érettségi találkozójuk immár ülősebb megnyitására. A csapat kisebb része autót vezetett, utasaik régi osztálytársaik voltak.

Könyvet írt a legendás Bottyánról - Az ötven évvel ezelőtt technikus oklevéllel középiskolai tanulmányaikat záró fiatalok osztályfőnöke Simon Tibor volt. Tanítványai nagy örömére eddig minden találkozón ott tudott lenni a magyar nyelv- és irodalom, történelem és filozófia szakos tanár. Megírta a a Bottyán János Gép- és Műszeripari Technikum története 1951–1972 című könyvet, hat éve átvehette Esztergom Pro Urbe elismerését.

Simon Tibor, a jubilálók egykori osztályfőnöke
Forrás: beküldött

A találkozó szervezője, a dorogi születésű, napjainkban Szolnokon élő Pozsonyi Kata kerékpáron tekert át az új bázisra. Az első maguk között elhangzó mondat szinte egészségügyi helyzetjelentés volt. Volt, aki kerekes székben érkezett bal térd alatt levágott lábbal, aktív kertészkedéséről ismert társuk keményen jobb kézben tartott bottal ügyeskedett, sokan keresték a lépcsők melletti kapaszkodókat.

Hajnalonként együtt dolgoztak

Persze gyorsan előjött a közös vidám múlt. Például néhány hétfő hajnalonkénti közös munka egy esztergomi gyárban az esedékes osztálykirándulás ingyenes autóbuszáért, vízelvezető árok építőtáboros ásása Borsodivánkán, a nagy tiszai árvíz utáni helyreállítási munka Tivadarban, kéthetes városszépítő akció Zalaegerszegen.

Pinpongasztal is volt az osztályban

Többen jelezték, hogy emlékeznek arra, hogy pár hétig a tanítási idő után sikerült a félrapakolt padok közé egy pingpongasztalt berakni az osztályba. A legjobban Simon Tibor osztályfőnök bűvölte a labdát, menőként ütött a ma már Földes Tibor is, aki akkor még Csucsu volt. A későbbi ipari munka során egymást segítő csapat ténykedéséről most nem írnék. Megígértem. Szakmai titok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában