Kiállítás

2022.09.10. 16:40

Megfestett városi séta Esztergomban

Szeptember 17-ig lesz látható a tárlat.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Zsúfolásig megtelt Mitter Lajos Esztergomi séta című kiállításának megnyitóján a Tár-Lak Szalon szeptember 9-én. Az esztergomi galériában ezúttal tájképekből összeállított festménykollekció látható. Mitter Lajos több tucat kompozíciójával érkezett a belvárosi művészeti szalonba, mely képeken számos esztergomi „képeslap” köszönt vissza. A méltatás feladatát Simor Tibor nyugalmazott középiskolai tanár látta el, aki többek között így beszélt az autodidakta alkotó munkásságáról: 

A kor bonyolult stílusirányzatai, a valóságot tagadó kísérletezései, elvont absztrakciói, víziói nem hatottak rá. Maximális érdeme, hogy nem akart modern lenni. Képein nem fedezhetők fel a különféle izmusok jellegzetes vonásai, álomködök, az alkotói vívódások expressziói.” A folytatásban arról szólt a méltató, hogy a Tár-Lak Szalonban most bemutatkozó művész „tipikusan látványfestő”, aki számára „meghatározó a valóság, a formák és a színek.

Kiállításmegnyitó a Tár-Lak Szalonban
Fotós: Pöltl Zoltán / Forrás: 24 Óra

A beszédből az is kiderült, hogy a festő esztergomi születésű, aki egy Munkácsy virágcsendélet bravúros másolatával kapott művészi munkásságában először lendületet, de az alkotói munka csak jóval később, a nyugdíjas korban jött el. Mitter Lajos kiállítása szeptember 17-éig látható a Tár-Lak Szalonban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában