Egyházi élet

2022.09.26. 13:00

Két esemény is erősítette Komárom-Esztergom megye evangélikusait

A múlt héten két kiemelt eseményen is részt vettek megyénk evangélikus gyülekezeteinek vezetői.

P. O. Z.

A Hungexpon 24-én megtartott EPOT 2022-őn megyénk evangélikus vezetői is résztvettek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

 Először szeptember 22-én az Esztergomban tartott lelkész ülésen, majd pedig 24-én az Evangélikus Presbiterek Országos Találkozóján az budapesti Hungexpo monumentális épületegyüttesében. E két eseményről adunk rövid összefoglalót.

Szeptember 24-én a fővárosi Hungexpo-ra várták az evangélikusok presbiteri, azaz gyülekezetvezetőségi tagjait. Az országos eseményre a Komárom-Esztergom megyében található evangélikus gyülekezetek presbiterei, lelkészei vettek részt. Az „Elfogadták és elhívtál” mottójú egész napos rendezvényen az evangélikusok országos vezetőségi tagjai köszöntötték a közel ezer fős konferenciát, így Fabiny Tamás püspök, Mészáros Tamás és Prőhle Gergely egyházkerületi felügyelők és Hafenscher Károly zsinati elnök.

A szónokok több kiemelt hitéleti téma mellett minden megszólalásukban hangsúlyozták az októberben induló magyarországi népszámlálást, melynél bátorították a híveket: vallják meg keresztyén hovatartozásukat. Mint Hafenscher Károly hangsúlyozta: Az evangélikusok számára az Istenre hagyatkozás, a józan számolás, a kényszer nélküli építkezés a fontos.

Két esemény is erősítette megyénk evangélikusait.
 Reuss András professzor, a lelkészi ülésen a katolikus egyházzal közös egységre tartó törekvésről beszélt
Fotós: Pöltl Oxi Zoltán / Forrás: 24 Óra

Egységre mutató út - A szeptember 22-ei esztergomi lelkészülésen résztvevő Reuss András evangélikus teológus mutatta be az Úton az egység felé című, Görföl Tiborra közösen szerkesztett kötetét, mely a római katolikus – evangélikus párbeszéd 1972 és 2013 között keletkezett dokumentumait és azok elemzését tartalmazza. A teológus többek között elmondta, hogy az 50 éve kezdődött, felekezetek közötti ökumenikus párbeszédről szóló tizenegy, közösen elfogadott dokumentum (és az azok elemzése) prominens római katolikus és evangélikus teológusok által készített munkája. A professzor rámutatott: a párbeszéd célja nem a két felekezet régi vitáinak folytatása, hanem az esetleges félreértések tisztázása, a fennálló különbségek pontosítása és a másik szándékának jobb megértése, a hitbeli azonosság kifejezésének igényével.

 A felszólalók többször is rámutattak, hogy a járványok, háború és gazdasági válság idején az egyház a megerősödés felé akar fordulni. A rendezvény második részében szekciókra osztva folytatódott az evangélikus egyház helyzetének megbeszélése. A szekciók többek között a spirituális források kiaknázásából, a Krisztustól való tanulásból, a hit gyakorlati megéléséből, a gyülekezeteken belüli és közötti együttműködésből, illetve a hívők közösségének láthatóságáról szóló témákból tartottak kiscsoportos üléseket.

Két esemény is erősítette megyénk evangélikusait.
A Hungexpon volt a találkozó
Fotós: Pöltl Oxi Zoltán / Forrás: 24 Óra

Ezeken a „spirituális workshop”-okon egyrészt a szórványegyház egy-egy gyülekezetének mindennapjaival ismerkedhettek meg a résztvevők, másrészt az interaktivitás jegyében az adott szekció fő tematikájáról kellett további fogalmakat illeszteni. Így például a Látni, látszani és láttatni csoportnál a presbitereknek rá kellett mutatniuk, hogy mely evangélikus jellemzők azok, melyek pozitív értelemben felhívják a társadalom figyelmét a felekezetre. A jellemzők között szerepelt a családias, a biblikus, a nyitott és a befogadó is. A mintegy ezer fős konferencia záróeseménye az úrvacsorai istentisztelet volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában