Gomba módra

2022.09.21. 20:04

Jó program a gombaszedés, de veszélyes véget is érhet a vacsora

A gombagyűjtés bizonyos helyeken, mint a Vértes vagy Gerecse vidékén, igazi szabadidős tevékenységgé válik az esős évszakban. Vannak azonban veszélyei.

Petrik J.

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása kedvezett az erdei gombák elszaporodásának. Ilyenkor a Vértes és a Gerecse gazdag lelőhellyé válik, ám ennek az ízletes étel nyakló és hozzáértés nélküli szedése veszélyeket is hordoz magában. Füzi Sándor gombaszakértőt arra kértük, néhány, nem elhanyagolható tudnivalót osszon meg velünk a kalaposokról.

Ebben az időszakban a leggyakoribb ehető gombafajták, amelyekkel erdőn, mezőn találkozhatunk, egyebek között a csiperkefélék, a mezei szegfűgomba, a tinorú fajok, a nagy őzlábgomba, az óriás pöfeteg, illetve az őszi csoportgombaként közismert gyűrűs tuskógomba.

– emelte ki a szakellenőr, aki azt is hangsúlyozta, hogy ugyan nem minden piacon végeznek gombaellenőrzést, ellenben a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján megtalálható a szakértők listája, amelyről megtudhatjuk hol és mikor érhetőek el az ellenőrök.

gomba pöfeteg
Egy szerencsés erdőjáró elő zsákmánya
Forrás: beküldött

– Érdemes bizonyos szabályokat a gombagyűjtés során betartani. Ezek a következők: a termőtestet kosárba vagy jól szellőző tárolóba szedjük. Ázott, illetve idős gombát ne gyűjtsünk. A felszedett termőtestet ne tároljuk napokon keresztül. Emellett vannak ehető, ám védett gombáink is, mint például a császárgalóca... – figyelmeztetett Füzi Sándor.

Csak óvatosan! - A szakellenőr arra is felhívta a figyelmet, hogy néhány mérgező faj könnyen összetéveszthető az néhány, erdőn található ehető gombával. Legyünk óvatosak és erre különösen figyeljünk oda szedéskor. Ilyen például az egyébként csiperkefélék közül a karbolszagú csiperke. A világító tölcsérgombát is „összekeverhetik” a rókagombával. Továbbá a gyilkos- és a fehér galóca is összekeverhető a galambgombákkal.

A szakember szólt arról is, hogy hazánkban körülbelül 5000 gombafajt tartanak számon. Ezek felismeréséhez biztos tudásra, több száz faj ismeretére van szükség. Éppen ezért az erdőben gyűjtött gombát, mindig vizsgáltassuk meg gombaszakértővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában