Gasztronómia

2022.09.11. 18:24

Ínycsiklandó illatokkal telt meg a környék az Őszi Ízek Fesztiválján Dunaalmáson

Vidám zene hangja és tűzön főtt lecsó illata töltötte meg a Dunaalmási Pihenőtó partját: számos család érkezett idén is az Őszi Ízek Fesztiválra. A finom ételek és italok mellett a szervezők koncertekkel és színes gyermekprogamokkal készültek – egy igazi tündérrel is találkozhattak a kicsik.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A napfényes szombaton a Kék forrás vizével táplált kis tó környéke élettel telt meg. A fesztiválra érkezőket először a rendezvénysátor mellett két hatalmas ugrálóvár látványa fogadta, amiben gyerekek szökdécseltek fáradhatatlanul. A légvár takarásából helyi termelők és kézművesek standjai tűntek fel, a játéksátorban gyerekek és szüleik foglalatoskodtak.

Azon is túl helyi és a környező falvakból érkező baráti társaságok és családok keverték a bográcsban főtt lecsót, akik hagyományos és különleges kategóriákban indultak a főzőversenyen. Egyesek tarjával, lecsókolbásszal ízesítették, mások tojással gazdagították a magyar ételklasszikust. 

A tűzön főtt zöldségragun kívül a gondos kezek készítette almás sütemények és a helyi és környékbeli termelők által érlelt pálinkák is versenybe szálltak. A gyümölcsös édességből és a párlatokból versenyszámonként több, mint húsz nevezés érkezett, ezzel megnehezítve a zsűri dolgát.

Egy szervező kérdésünkre elárulta: tizenötödik éve rendezték meg a családi eseményt, amely annak idején szintén két család ötleteként jött létre. Az alapítók között van, aki még aktív szerepet vállal a szervezésben: a lecsófőző verseny döntnökeit erősíti. 

A kezdeti években a Csokonai Művelődési Ház melletti parkban rendezték az eseményt, de az évek során annyian érkeztek a fesztiválra, hogy nagyobb helyet kellett keresniük, így került a rendezvény a Platánligetbe.

A fesztiválon a Bajnai Zöld Tündérek Egyesülete játszóházzal és állomásokkal tűzdelt feladatokkal kedveskedett a gyerekeknek. Aki teljesítette az összes feladványt, eljuthatott az arany almafához, ahol egy zöld ruhába öltözött tündér várta a kalandorokat. 

A Kék Duna Óvoda pedagógusai kézműves foglalkozással várták a legkisebbeket, emellett kitelepült a Hungarikum Játszóház, valamint látogatható volt a Dunaalmási Szeretetotthon kiállítása is. Az ízek versenyeinek eredményhirdetése után a zene került a fókuszba: a fesztivál színpadán Herczog Ricsi, Dévényi Tibor, valamint Alee szórakoztatta a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában