Boráldozat

2022.09.18. 15:40

Gladiátorok érkeztek Almásfüzitőre - fotókon a szőlő- és borünnepi forgatag

A hűvös időjárás sem tántorította el azokat Almásfüzitőtől, akik érdeklődnek az ókori Róma iránt. Azaumban ezúttal szőlő- és borünnepet ültek, amelyet gladiátor bemutató és római esküvő is színesített.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Már a római tábor bejárata előtt ádáz csata dúlt: lelkes gyerekek csaptak össze játékfegyverekkel, nem kímélve egymást. A békésebbek az állatsimogatónál vertek tábort, ahol kecske, rengeteg nyuszi és sok-sok törpemalac is várta a kicsiket.

Bekéné Magyar Melinda szervező lapunknak elmondta, bár az időjárás hűvösre fordult, így is sok vendégük érkezett. A program egy interreges pályázatból valósulhatott meg, amelyet testvértelepülésükkel Izsával közösen nyertek el, megközelítőleg 8 millió forint értékben.

A hagyományos boráldozatot idén is a székesfehérvári Szabad Színház mutatta be, majd az Azaumi aktorok következtek. Ez a bábcsoport almásfüzitői gyermekekből áll, produkciójukat pedig augusztus végén, egy négynapos tábor során gyakorolták be. Később a Ládafia Bábszínház vásári bábcirkusz előadással szórakoztatta a gyerekeket.

A gladiátorok bemutatója ugyancsak sok érdeklődőt vonzott. A Collegium Gladiatorum tagja Mischinger Péter Vestator is, aki az Exatlon című extrém sport vetélkedőben is szerepelt. Az előadás során a vendégek megtudhatták, milyen felszerelést viseltek az egykori amfiteátrumok harcosai, valamint ízelítőt is lehetett kapni csatáikból. A bemutató után a gyerekek fel is próbálhatták a sisakokat, kezükbe foghatták a fegyvereket, pajzsokat.

A harc után a Nap és a Hold elrablása című történetet mutatta be a Gólyalábas utcaszínház, amelyet Rumi László bábművész hozott létre. A különleges hangulatú történet lényege, hogy egy kissé szerencsétlen, ügyetlen fiatalember egy kis segítséggel, de végül legyőzi a gonoszt, és visszaszerzi a Napot és a Holdat. Küzdelmében a közönségben ülő gyerekek is segédkeztek: a pozitív hőst biztatták, míg a gonoszt sikoltással igyekeztek elriasztani, vagy legalább megzavarni.

Először lépett fel Azaumban a Hollóének Hungarica zenekar, és az új, Bacchus lányai nevet viselő formáció, amelynek tagjai ókori táncokkal készültek. Később Vas Fruzsina ókori divatbemutatót tartott. Sikere volt a római kori esküvőnek is, amelyet ugyancsak a Szabad Színház adott elő.

Mivel borünnepet ültek, két borászatot is meghívtak Almásfüzitőre, a baji Hauzer és az N3 Bormanufaktúrát, míg Dunaalmásról a Anemona Pálinkaház jött el az eseményre.

A nap során Komáromból is érkezett egy csoport Azaumba, akik megtekinthették az intézményt, majd római ételeket is kóstolhattak. Bekéné Magyar Melinda azt is felidézte, a nyári hónapokban rendkívül sikeresek voltak nyári táboraik, minden alkalommal maximális létszámmal működtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában