Női témák

2022.09.07. 10:27

Csak csajoknak szerveztek foglalkozást Tatabányán

Különleges, lányoknak szóló foglalkozást tartottak nemrégiben a Tatabányai Járás Iskola szociális segítői: hagyományteremtő szándékkal Csak Csajok néven szerveztek lánykört a közelmúltban.

Raffael Veronika

Forrás: Kádas Judit

A fiatalok igényeire reagálva szervezték meg a körzetben tevékenykedő szociális segítők, Kádas Judit és Mikula Anna azt az alkalmat, ahová csak fiatal lányokat vártak. Kádas Judit szervező elmondta: a programtervet a gyerekek aktuális kérdéseire reagálva dolgozták ki. 

– A munkánk során rendszeresen tapasztaljuk, hogy a fiataloknak nagy igényük van az összejövetelekre. Az érzelmileg érzékeny, éppen kibontakozó időszakban arra gondoltunk hasznos lenne olyan alkalmakat szervezni, ahol egy bizalmi körben megoszthatják aktuális aggályaikat, döntéshelyzeteikben visszaigazolást kaphatnak egy önbizalom erősítő foglalkozáson. A nyáron közösségi térrel bővült a bázisunk, ahol lehetőségünk nyílt egész napos programokat szervezni. A munkánk során segítő beszélgetésekben ismerkedünk meg jobban az intézményeinkben gyerekekkel, így végül kilenc 12 és 15 év közötti leányzó jelentkezett – mesélte a rendezvény szervezője. 

– Rengeteg téma van, ami érdekes lehet. Egy-két óra alatt, sőt, egy egész nap alatt is csak érintettünk témaköröket, a fele napot ismerkedésre szántuk, egymást és önmagunkat bemutató játékokat tartottunk. A nap közepén együtt főztünk, a sok felnőtt számára is ismeretlen Pad Thai-t készítettük el, ezzel is bátorítva a lányokat az új dolgok kipróbálására. Ez után célzott foglalkozással a jövőt érintő, terveket szövő foglalkozáson vettek részt a fiatalok. Voltak, akiknél már aktuális a pályaválasztás. Azt vettük észre azonban, hogy van egy alapvető bizonytalanságuk a saját képességeikben. A világban zajló, kétségeket keltő folyamatokról is beszélgettünk velük, sok helyzet hat úgy rájuk, hogy erősítenünk kell őket, hogy bízzanak a saját képességeikben – sorolta észrevételeit a szakember. 

A szervező elmondta: a jövőben akár új résztvevőkkel kiegészülve, de szeretnék tető alá hozni újra a lányoknak szánt alkalmakat – természetesen szünetekben, esetleg hétvégéken. 

Női példaképekről is tanultak a lányok - A napirendre kerülő témák között kifejezetten lányoknak szóló feladatokkal is készültek a szakemberek: szakmájukban kiemelkedő női alakokkal is ismerkedtek. Mivel lányok voltak egymás között, igyekeztek bemutatni, hogy a nők a közös erőforrásokat egyesítve nők támogathatják, erősíthetik egymást. 

– Egyebek mellett arról is beszélgettünk, hogy miért jó lánynak lenni. Volt egy feladat, amiben kártyákon szerepeltek a történelem során kiemelkedően híres női példaképek. Olyanok, mint Marie Curie fizikus, Mary Shelley író, vagy Amelia Erhart pilóta. A lányok számára sok név ismeretlenül csengett, így megkértük őket, hogy okostelefonjaik segítségével nézzenek utána az interneten, hogy a személyek miről híresek. A foglalkozás célja az volt, hogy megmutassuk: bármivel foglalkozhat az ember, ha hisz önmagában. Ilyen módon is kapcsolódtunk a pályaválasztás témaköréhez – fogalmazott Kádas Judit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában