Évforduló

2022.09.16. 13:18

Bemutatták az esztergomi ferencesek udvarán végzett feltárás eredményeit

Szeptember 16-án pénteken a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium alapításának kilencvenedik évfordulója alkalmából „Ferences kolostorok és ferences iskolák Esztergomban” címmel tartottak rend- és iskolatörténeti konferenciát a Vármegyeháza dísztermében.

Walczer Patrik

Kocsis Anita beszámolt a feltárás eredményeiről

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Dr. Varga Kapisztrán atya, ferences szerzetes, lelki igazgatóhelyettes köszöntője után Berhidai Piusz atya, ferences tartományfőnök mondott beszédet. Kiemelte, hogy az iskola a képzés, az oktatás és nevelés helye, ahová az ember igyekszik összegyűjteni és összesűríteni mindazt a szellemi értéket, ami az életet és a jövőt szolgálja, ami a növekedést biztosítja a gyermekek és fiatalok számára.

Előadások - A tartalmas konferencia bővelkedett számtalan izgalmas előadásban. A jelenlévők hallhattak arról, hogy a georadaros kutatások révén mi mindenre sikerült rátalálni a mai esztergomi ferences templom és kolostor, valamint az iskola udvarán, illetve környezetében, de szó volt egy esztergomi gótikus Madonna-torzó szoborról is. „Az Újkori kolostor és iskola ideje” szekcióban többek között a modern hitoktatásról és a gimnázium alapításáról beszéltek az előadók.

Hernádi Ádám polgármester hangsúlyozta: a kilencvenedik évfordulóját ünneplő iskola sikerének a titka a jó, a hitre épült, befogadó, egymást segítő, hagyományt tisztelő, de megújulni mindig kész közösségben rejlik. Szánthó Gellért igazgató említette, hogy most szeptemberben kezdődött el a 91. tanév az iskolában és úgy gondolja, hogy a konferencia méltó lezárása a jubileumi esztendőnek, továbbá lendületet is adhat a következő tíz évnek.

A köszöntők után Kocsis Anita, az MNM Balassa Bálint Múzeumának intézményvezetője tartott előadást a gimnázium udvarán végzett régészeti feltárásról, ahol a ferences rendtartomány beruházásának köszönhetően mintegy 1800 négyzetméter vált kutathatóvá. Találtak például római kori objektumot, ólomból készült Szent Miklós zarándokjelvényt is. A feltárás révén sok információval gazdagodtak Esztergomi középkori topográfiájának szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában