Építőmester

2022.09.24. 12:23

Bemutatták a Fellner-emlékérmet a tatai városházán

A tatai városházán mutatták be a Fellner Jakab születésének 300. évfordulója alkalmából kiadott emlékérmeket – tudtuk meg a tata.hu információjából. A Fellner-emlékérmeket Szabó Imrefia Béla éremművész és Vámosi László, az Éremgyűjtők Tatai Szervezetének titkára „prezentálta”.

P. J.

Vámosi László (jobbra) veszi át az érmet Rigó Balázstól

Forrás: tata.hu

A most a nagyközönség által is megismert érmék alkotója Szabó Imrefia Béla szobrász- és éremművész, napjaink egyik legfoglalkoztatottabb éremkészítője, írta a városi portál.

– Azért a Kapucinus templom került az érme egyik oldalára, mert ez az épület jelzi Fellner Jakab tatai munkásságának kezdetét, hiszen az építőmester a Kapucinus templom építésénél dolgozott először pallérként, majd ezt követően is több szálon kapcsolódott az épülethez – emelte ki Rigó Balázs alpolgármester. 

Vámosi László, az helyi éremgyűjtők titkára előadásában kiemelte, hogy Tatával kapcsolatosan mintegy 250 féle érem vezet bennünket több mint 200 éven át, érintve a város történelmének legfontosabb momentumait, és legjelentősebb személyiségeit.

Az emlékérmek - Az érmek előlapját a Tóvárosban letelepedett építőmester kissé balra néző portréja díszíti, a Fellenthali Fellner Jakab 1722-1780 körfelirattal. Az emlékérmek hátlapján a Kapucinus templom látható, valamint az alkotó mesterjegye. Korábban már készült egy Fellner-emlékérem, amelyet a Szent Kereszt Plébániatemplom díszíti, így elmondható, hogy a két érem abszolút kiegészíti egymást, és a kezdetektől az életpálya kiteljesedéséig vezet.

A Fellner Jakab-emlékérem átmérője 42,5 milliméter, és a szegedi éremverdében készült Szabó Tamás ötvös vezetésével, ezüstözött bronz, valamint bronz kivitelben. A polgármesteri hivatal dísztermében csaknem negyvenen vehették át a plüssdobozos, ezüstözött bronz  érmét, az elismerésben azok a magánszemélyek, illetve intézmények, szervezetek és közösségek képviselői részesültek, akik a 2022-es Fellner Jakab Emlékév rendezvényeinek létrejöttében aktív szerepet vállaltak.

A bronz emlékérmet az érdeklődők a vármúzeumban vásárolhatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában