Gasztoünnep

2022.09.11. 19:30

Az ország számos részéből hoztak finomságokat Tatára

A vidéki vendéglátósok mellett a lövészdandár konyhája is várta a remek ételek kedvelőit

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Két esztendőnyi kényszerkihagyás után újra megszervezte éves gasztroünnepét a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT). A mindig változó helyszínen rendezett eseménynek idén az Esterházy-kastély parkja adott otthont.

Bivalyhúsból készített rántott csurka, kakukkfüves zöldségragu és kovászos lencsesaláta – ilyen és ehhez hasonló alkalmi ételkölteményekkel várták a gasztronómia szerelmeseit a SVÉT 12.0 elnevezést viselő rendezvényen. 

A kétnapos eseményen színes bódékkal és még színesebb kínálattal találkozhattak az érkezők: szombaton a bor és sajtszakértők mutatkoztak be előadásokkal és borkóstolókkal, vasárnap pedig a résztvevő éttermek, termelők, kézművesek állítottak ki. Ruphert László, a tíz éve működő SVÉT elnöke elmondta: az egyesület célja, hogy bemutassa a hazai vidéki vendéglátást.

– Munkánk fókuszában az áll, hogy tájegységtől függetlenül helyi termelőket juttassunk be a gasztronómia örök körforgásába. Ennek érdekében jelen vagyunk az oktatásban, nemzetközi kapcsolatainkat is építjük. Egyesületünket immár 27 tag bővíti, akik egyebek mellett cukrászattal, sörfőzéssel, csokoládékészítéssel foglalkoznak. A rendezvényen számukra biztosítunk lehetőséget a bemutatkozásra, akik az ország minden tájáról, így például Aggtelekről, Szilvásváradról, vagy épp Debrecenből érkeztek – árulta el.

A rendezvény házigazdája idén a Platán Étterem volt, Varga Vivien étteremvezető elmondta: évfordulót is ünnepelnek: csaknem 120 évvel ezelőtt tartottak Tatán hadgyakorlatot, amin Vilmos német császár és Ferenc József magyar király is jelen voltak. A neves eseményre akkoriban az egész környék lázasan készült, ünnepi díszbe borult a kastély – az ételek legjavát kínálták. Erre emlékezve az Esterházyak és a magyar főúri gasztronómia alcímet viseli a rendezvény.

Szintén ennek tiszteletére az MH 25. Klapka György Lövészdandár is a meghívottak között szerepelt. Annál is inkább, hiszen szervezet konyháját nemrégiben több ízben elismerték, a megjelent katonák kockás terítővel fedett asztalokhoz várták a vendégeket. Az egyenruhások menüjén a bajor kürt sonka, a csülkös babgulyás és a vajas bundában főtt szilvás gombóc is szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában