Bányászok

2022.09.26. 15:47

A követendő példákról is szólt a dorogi bányászkonferencia

A napokban tartották meg a városban a Magyarországi Bányászati Múzeumok és Kiállítóhelyek III. Konferenciáját.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A konferencia keretében az érdeklődők különböző előadásokon és könyvbemutatón vehettek részt, kiállítást tekinthettek meg, illetve bejárhatták a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumot is. A rendezvény a Dorogi József Attila Művelődési Házban kezdődött el, ahol Bánhidi József, a Bányász Szakszervezeti Szövetség, illetve a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának alelnöke, illetve Szabó-Berghauer Zoltán, az intézmény vezetője mondott köszöntőt.

Bányászati konferencia Dorogon
Fotós: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

Mednyánszky Miklós, a rendezvény kurátora, okleveles bánya- és geotechnikai mérnök „Magyarországi bányászati-kohászati múzeumok és kiállítóhelyek helyzete 2022-ben” címmel tartott előadást. A számos nehézség és probléma mellett beszélt arról is, hogy dr. Korompay Péter dorogi okleveles bányamérnök javaslatára készítette el a dorogi Reimann-altáró műemlékvédelmi szakértői véleményét, mely alapján a létesítményt 2013-ban műemlékké nyilvánították. 

Bányászati konferencia Dorogon
Fotós: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

Említette azt is, hogy vannak olyan múzeumok, melyek a pandémia után jelentős látogatói forgalmat bonyolítanak le. Azt is mondta, hogy a konferencia lehetőséget nyújt a jó példák és tapasztalatok egymással való megosztására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában