Beszámolók

2022.09.29. 15:30

A fejlesztéseket vitatták meg a képviselők Tatabányán, a Megyei Közgyűlésen

A testületi tagokat többek közt arról is tájékoztatták, hogy a jövőben kihívást jelent a főutak állapotának megőrzése megyénkben.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Szűkebb hazánkban mintegy 170 kilométernyi főutat és több mint 444 kilométer hosszú mellékutat kellene felújítani. A főutak rendbetételének összege – mai áron – meghaladná az 59 milliárd forintot, a mellékutak esetében a 111 milliárdot. Egyebek mellett erről is szólt Barabás Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, abban a beszámolójában, amelyet csütörtökön a megyei közgyűlésen tartott.

A megyei közgyűlés határozatképesen, Popovics György elnökletével egyébként tizenkét előterjesztést, illetve beszámolót tárgyalt meg. Közülük két napirendi pontot zárt ülésen vitatott meg a grémium.

Visszatérve a „közutas” tájékoztatóra a képviselők azt is megtudhatták, hogy a 2014–20-as fejlesztések közül még akadnak olyanok, amelyek például csak 2023-ban zárulnak le. A fejlesztések uniós, illetve Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból valósultak, valósulnak meg, valamint hazai keretekből is érkeztek a beruházásokhoz támogatások. 

Kiemelhető, hogy csak az M1-es autósztráda, elsősorban megyénket érintő szakaszainak korszerűsítésére – a fenn nevezett időszakban – több mint 24 milliárdot költöttek. Útfelújítások zajlottak gazdaságfejlesztési, közlekedésbiztonsági és turisztikai „indíttatásból” egyaránt. A források beszűkülése miatt a jövő nagy kihívása lehet a főutak állapotának fenntartása, mivel úgy tűnik, a mellékhálózati utak esetében a Magyar Falu Program segítséget nyújthat.

A közgyűlésen hazánk első bejegyzett határon átnyúló fejlesztő társulása, az Ister-Granum ETT vezetője, Nagy Péter is beszámolt a testületnek a szervezet tevékenységéről és leendő feladatairól, terveiről. Ezt követően a hét  tagtelepüléssel rendelkező Pons Danubii ETT által végzett határon átnyúló működést Bara Zoltán ügyvezető mutatta be, majd Magyarics Gábor a Duna mente turisztikai együttműködés eredményeiről, céljairól számolt be.

A továbbiakban a megyei önkormányzat költségvetésével és gazdálkodásával összefüggő előterjesztések kerültek terítékre. Illetve felülvizsgálták a megyei foglalkoztatási stratégiát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában