Értéktár

2022.08.30. 13:23

Püspöki áldással átadták Bakonysárkány megszépült templomát

Vasárnap püspöki szentmisén kapott áldást a külsejében megújult bakonysárkányi Szent István király Római Katolikus Templom. Az értéktárba is bekerült freskókkal borított templomban tartott misét dr. Veres András, győri megyéspüspök celebrálta.

Raffael Veronika

Forrás: Facebook/Czunyiné dr. Bertalan Judit

Az egyházmegye és a hívek adományainak köszönhetően több mint 25 millió forintos támogatásából szépült meg kívül az épület. A magyar kormány 15 millió forint, vissza nem térítendő támogatást biztosított. A templombelső pompás freskói a Megyei Értéktárat gyarapítják. Nagy ünnep volt a faluban, hiszen a bakonysárkányi katolikus templomban, illetve a katolikus gyülekezetnél most volt először főpásztori vizit. Az eseményen jelen volt Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke is.

A bakonysárkányiak nagy ünnepéről a térség országgyűlési képviselője, Czunyiné dr. Bertalan Judit is beszámolt közösségi oldalán. Mint bejegyzésében írta, vasárnap nagy ünnep volt a faluban.

A veszprémi püspök 1771-ben engedélyt adott a templom építésére, mely 1774-ben készült el. Szent István király tiszteletére szentelték. A XIX. században számos restauráció történt a templomban, többek között a tető felújítása, a harangállvány helyrehozatala, a torony lépcsőjének javítása, a kórus ablakainak cseréje és új kapu került a régi helyére. 1952. április 16-án aztán megkezdődött a templombelső díszítése. Az Árpád-házi szenteket bemutató freskókat Jeges Ernő festőművész készítette, a munkálatok 1954-ben fejeződtek be. A művek az Árpád-házi szentek életének fontos mozzanatait, legendáit jelenítik meg.

Földrengések is tépázták az épületet - Tavaly júliusban számoltunk be első ízben arról, hogy a templom külsejét felújítják. A sikeres Várépítő Pályázat keretein belül a község akkoriban egymillió forint értékben nyert Baumit anyagokat, amelyet a külső vakolat javítására használtak fel. Akkor elhangzott: a késő barokk stílusban épült templomhomlokzat román stílusú, díszítő elemeit valószínűleg egy későbbi restauráció alkalmával rakják fel. Lényeges szerkezeti változás kezdettől fogva nem történt, csupán annyi, hogy a sekrestye fölé épített oratóriumot később leszedték. Ősz Ferenc, a település polgármestere elmondta, hogy időszerűnek tartja a felújítást, hiszen a 2011-es földrengés jelentős károkat okozott a boltívekben és falakban egyaránt.

A főoltár felett helyezkedik el Szent István király a magyar királyi trónon ülve, mellette felesége Boldog Gizella, előtte Szent Imre herceg, balra Szent Gellért Püspök és Vitéz Venczel Vin Koppány legyőzője. Jobbról és balról vitézeket láthatók. A freskó bal oldalán a távolban Szent Márton hegyén Pannonhalma látszik, melyet még Géza fejedelem alapított 996-ban. Az oltárral szemben állva jobb oldalon a székesfehérvári bazilika építése látható. Fent a boltíven az angyali üdvözlet, angyalok viszik Szűz Máriának a felajánlott koronát. A freskók 2021 szeptemberében kerültek be a Megyei Értéktárba.

A templom keresztje alatt nemrégiben időkapszulát találtak, melyet a kereszt felújítása során fedeztek fel. Az időkapszula 1974. júliusi, melyet Nagy György plébános helyezett el. Az időkapszula tartalmazza a több mint száz segítő névsorát, akik adományaikkal segítették a templomtorony felújítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában