Ünnep

2022.08.16. 00:04

Misék sorozatával ünnepelték a Nagyboldogasszony napját Esztergomban

A katolikus egyház egyik legnagyobb ünnepét tartották augusztus 15-én, Nagyboldog-Asszony napján Esztergomban.

A Nagyboldog-Asszony ünnep része volt a spanyol zarándokok miséje is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A főszékesegyházban vigília formában már előző nap két misét is tartottak, majd másnap, bíborosi szentmise, spanyol zarándokok miséje és egy esti szentmise is szólt a jeles nap alkalmából. Az ünnepen Mária mennybemenetelére emlékeztek, melyről az evangéliumokban nem, de az egyházi hagyományokban és más vallásos írásokban található leírás. A Bazilikában a sorában kiemelkedő volt az Erdő Péter által celebrált bíborosi szentmise, illetve a spanyol zarándokok miséje. 

Esztergomi bazilika
Az esztergomi Bazilika oltárképén látható Grigoletti: Mária mennybemenetele című képe
Forrás: Pöltl Zoltán / 24 Óra

Az ünnep központi gondolata az egyház történetével van összefüggésben, a legnagyobb Mária-ünnepen emlékeznek meg arról, hogy Jézus anyja testben és lélekben jutott a Mennyországba. Az ünnepségsorozat azért is hangsúlyos az esztergomi Bazilikában, mert annak oltáránál Michelangelo Grigoletti Mária mennymenetele című gigantikus festménye található. Az alkotás különlegessége, hogy az Európa legnagyobb, egyetlen egy vászonra festett oltárképe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában