Augusztus 20.

2022.08.20. 12:54

Megáldották az új kenyeret Szent István ünnepén Esztergomban (fotók)

P. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

A város és megyei elöljárói és az egyházak papjai részvételével tartották meg Esztergomban az új kenyér hagyományos ünnepét augusztus 20-án. A Szentgyörgymezői Olvasókörben rendezett hosszú évtizedek tradícióin alapuló eseményen Hernádi Ádám polgármester köszöntőjében Szent István király hithős és államalapító alakját méltatta.

Hernádi Ádám egy ponton kiemelte: Szent István Esztergomban született és keresztelkedett, s neki, hitének és erejének köszönhető, hogy ma magyarok lehetünk, hogy egy nemzetté kovácsolt bennünket. A polgármester hozzátette:

Fontos, hogy képesek leszünk-e megtartani mindazt, amit Szent István király több, mint ezer évvel ezelőtt megteremtett.

A településvezető külön méltatta a Szentgyörgymezői Kertbarátkört. A közösség minden évben, így idén is augusztus 20-án terménybemutatóval egybekötött versenyt tart, ahol kihirdetik a legszebb kertek tulajdonosaiknak eredményét.

Az olvasókör udvarán megrendezett hangulatos ünnepség fénypontja az új kenyér megáldása és megszegése volt. A református, az evangélikus egyház lelkészei és a római katolikus egyház plébánosa Isten igéje mentén beszélt a kenyér, mint fizikai és a lelki eledel kapcsolatáról, krisztusi lényegéről, majd áldást adtak a nemzetiszínű szalaggal átkötött, helyben sütött kenyérre.

A rendezvényen a kenyeret Hernádi Ádám polgármester szegte meg elsőként. Folytatva a hagyományok sorát, az ünnep vendégei pedig egy-egy falat erejéig meg is kóstolták a bőség szimbólumát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában