Aszály

2022.08.11. 17:38

Kiszáradt a Kacsás-tó Tatabányán, videón a cserepesre szikkadt meder

A szárazság nagy hatással van megyénk vizeire. Schmidt-Kovács Bence, a KEMHESZ szakmai igazgatója szerint egyre több lesz a csapadékmentes időszak.

W. Zs.

Forrás: Kemma.hu

Az aszály miatt jelentősen csökkent a vízszint megyénk tavaiban, de van, ahol a helyzet még ennél is jóval súlyosabb. Több olvasónk is megkongatta a vészharangot: a tatabányai Kacsás-tó medrében hal helyett már csak a gaz nevelkedik. Bizonyára jól emlékeznek azok, akik futni van kirándulni szoktak a tó körül, hogy hónapokkal ezelőtt még víz alatt állt a terület. Ma már egészen más a helyzet. Egyedül a szálfák csonkjai emlékeztetnek arra, hogy valaha élettel teli volt a tó, a vízszint pedig magas.

Tatabánya határában, a Síkvölgyi elágazástól nem messze lévő tónál hosszú hónapokkal ezelőtt láthatóak voltak az időjárásváltozás nyomai. Schmidt-Kovács Bence, a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (KEMHESZ) szakmai igazgatója szerint számolni kell a ténnyel, hogy egyre több lesz a csapadékmentes időszak.

– Bizonyára lehalászták az életben lévő kopoltyúsokat, és olyan helyre szállították őket, ahol van elegendő víz a mederben. Ezt hívják kényszerhalászatnak – mondta a szakmai igazgató, hozzátéve, megyénkben nincs kiszáradt tó a szövetség egyesületeinek kezelésében, a vízhiány viszont drasztikus. Tömeges halpusztulást is jelentettek egyesületüknek.

Újra megtelik - Az országos probléma nyomai, hogy a vizek 20-30 százaléka kiszáradt az aszály miatt, már megyénkben is tetten érhetők. Beszámoltunk arról is, hogy a nagy szárazság miatt a Duna egyes holtágaiban is egyre alacsonyabb a víz. Hozzáértők szerint, ha a meder évek óta nem volt kiszárítva, nehezebben menthető az élővilág. Ilyen esetekben bizonyos vesztességgel számolni kell. Azonban jó hírrel szolgáltak: az őszi valamint a téli csapadék következtében remélhetőleg helyreáll az élet. A Kacsás-tónál is.

Schmidt-Kovács Bence a megyei horgászegyesület égisze alá tartozó vizekről beszélt. A Kacsás-tó azonban magánkézben van. A szakember elmondta: a meleg víznek jóval kevesebb az oxigéntartó képessége, amivel tisztában van egy gondos tógazda, így ezt kezelni tudja a helyzetet levegőztetők és vízforgatók segítségével, ideig-óráig. Amivel azonban sajnos nem tudnak mit tenni, az a víz teljes hiánya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában