Államalapítás

2022.08.22. 17:08

Kisbér egyik jelképét is rásütötték az új kenyérre a bakonyaljai ünnepen

Habár az idei augusztus 20-ai programoknak az időjárás nem kedvezett, tető alá húzódva tartották meg a hagyományos rendezvényeket. A Bakonyalján több helyen is ünnepeltek.

Raffael Veronika

Forrás: Beküldött

Az államalapítás és az Új kenyér ünnepét Kisbéren a Kiskastély kertjében tartották volna, az eső miatt azonban az ünneplő sereg a Wass Albert Művelődési Központ kamaratermében tartott megemlékezést. Az ünneplők a Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban tartott ünnepi szentmise után vonultak a könyvtárba, ahol az ünnepség megnyitásaként Kele Márta, a Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Az eseményen Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnökét is köszöntötték, valamint Vaderna Tamás alpolgármestert, és a város egyházainak képviselőit.

A Himnusz közös eléneklése után Vaderna Tamás mondott ünnepi beszédet, majd Baracs Gergő kíséretében közösen elénekelték az Esküszünk című dalt. Az előadás után Vajs Tibor református lelkész és Magyaros László plébániai kormányzó megáldották az új kenyeret, majd Popovics György mondta el ünnepi gondolatait.

Az ünnepség zárásaként a Kincsem Trió, Csikós Szabina, Baracs Gergő és Mocsári László előadását hallhatták a jelenlévők, majd Vaderna Tamás alpolgármester felszelte a rozmaringos és batátás ízesítésű, nem mindennapi szépségű új kenyeret, amelyeket Bársony Krisztián készített erre az alkalomra.

A Szózat eléneklése után a jelenlévők megkóstolták a megáldott és felvágott új kenyeret, melyhez természetesen egy kis ital is társult Vörös Sándor és György János jóvoltából.

Falunapon ünnepeltek a rédeiek

Rédén falunapra várták a település lakóit augusztus 20-án. Volt főzőverseny, családi vetélkedő és más változatos programok. A délutáni ünnepi megemlékezésen Farkas Lajos polgármester szegte meg az új kenyeret, és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke is köszöntötte a rédeieket.

Forrás: Beküldött

Úgy fogalmazott: államalapító királyunkban minden idők legnagyobb magyar királyát tisztelhetjük, aki felismerte, hogy fel kell vennünk a kereszténységet. Vérrel és vassal, kemény törvénykezéssel, de beillesztette hazánkat az európai államok sorába.

Búcsút is tartottak Kisbéren

A Kisbér környékén élőket az ünnepi hosszú hétvégén a hagyományos kisbéri búcsúba is várták, amit a Majális téren szerveztek meg. Az idő nagyrészt megkímélte a szabadtéri rendezvényt, ahol az oda érkezőket zenés programok, játékok várták. A nagyobbakat péntek este diszkóval, szombat este szabadtéri bállal, a kisebbeket pedig vidámparkkal szórakoztatták: a gyerekek céllövöldével, gyermek körhintával, láncos hintával, dodgemmel is játszhattak.

Forrás: Beküldött

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában