Élő történelem

2022.08.03. 07:00

Esztergomban is kiköt a Dunán utazó római folyami hajó (fotók, videó)

Ki ne gondolt volna már arra, vajon milyen lenne az ókorban élni? Vagy milyen lenne csak egy rövid utazást tenni egy másik korba? Most kipróbálhatjuk, hogy milyen lett volna a Római Birodalom polgárának lenni Pannonia Provinciában.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Living Danube Limes - Interreg Danube Transnational Programme

Régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők, műemlékes szakemberek egy európai projekt keretén belül lehetővé teszik azt, hogy teljes életnagyságban megcsodálj egy római dunai őrhajót, amelynek feladata a Limes őrzése volt. Képzeld el, hogy „Matrica” castrum lakója vagy, és alig várod, hogy befusson a Danuviana Alacris. A hajó legénysége egész nap evezett a Dunán, hogy végre kikössön. Holnap továbbmennek, de ma megismerhetjük a hajót, a kapitányt, az út részleteit, a legénységet, és vendégül láthatjuk őket, miközben a Fekte-erdőtől induló kalandjaikról mesélnek nekünk. Útjuk a Fekete-tengerig tart. 

A tervek szerint augusztus 10-én Esztergomba érkezik egy korhű Római Birodalom korabeli folyami hajó, melyen 24 fős legénység evez a Dunán Ingolstadttól (Németország) a Fekete-tengerig. A hajó a Living Danube Limes Interreg projekt keretében megvalósuló országokon átívelő program része, melynek elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a római limes útvonalának emlékeire, egyúttal előhívja és támogassa az együttműködést az érintett dunamenti települések között. A római hajó egy valós régészeti lelet alapján, korhű eszközökkel készült el német egyetemi kutatók közreműködésével.

A római őrhajó a Danuvina Alacris nevű, a Mainz területén feltárt leletek alapján hitelesen rekonstruált tervek szerint készült, mely a negyedik századi dunai lusoria-típusú hajó volt. Anyaga tölgyfa, hossza 18, szélessége 2,8 méter, súlya pedig 6 tonnát nyom. Az evezőkkel hajtott vízi jármű merülése 70 centiméter. A hajó evezőit a kapitány irányításával 24 fő húzza, mialatt a hosszú út során hárman folyamatosan autóval is kísérik a legénységet, írja az esztergom.hu.

A hajó útvonala és a legénység mindennapjai a Living Danube Limes - Interreg Danube Transnational Programme Facebook-oldalán folyamatosan követhetőek. A legfrissebb információk szerint  Danuvina Alacris jelenleg Bécsnél állomásozik, ugyanis a rendkívül alacsony vízállás miatt egyelőre nem tudnak átkelni a Donaukanalon. Bíznak azonban abban, hogy rövid időn belül javulhat a helyzet és folytathatják útjukat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában