Szociopoly

2022.08.31. 12:43

Az oroszlányi társasjáték tétje: befizetni a gázszámlát és túlélni a hónapot

Wágner Zsanett

Forrás: oroszlany.hu

Sokan nem tudják elképzelni, milyen érzés lehet mélyszegénységben élni. Amikor dönteni kell, mi a fontosabb: ételt tenni az asztalra vagy befizetni a gázszámlát? A Szociopoly társasjáték és az abból készült színházi előadás kaput nyitott az oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskolában, hogy néhány órára átérezzék a kollégák a nehéz sorsokat.

Az interaktív színházi társasjáték a Mentőcsónak Egység és a „GYERE” Gyerekesély Egyesület közös produkciója. Bass László szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusa érzékenyen és nagy szaktudással vezette be a jelenlevőket a különböző élethelyzetekbe, a színészek pedig meglepő fordulatokkal, váratlan szituációkkal lepték meg a résztvevőket.

A Szociopoly interaktív társasjáték valóságos élethelyzetekbe átültetett nevelési előadását negyedik alkalommal hívták meg a bányászvárosba. A nehézsorban élőkkel foglalkozó szakemberek mellett, a két középfokú iskola diákjai is részesei lehettek már az elmúlt években a drámapedagógiai játéknak. 

A Szociopoly egy észak-magyarországi kistelepülésen játszódik. Szereplői a településen élő emberek: a falu elitje, úgy mint a polgármester, a vállalkozó és az orvos. Az ott működő intézmények dolgozói – a rendőr, a tanítónő, a védőnő, a boltos és a kocsmáros – és a faluban élők, akik közül néhányat színészek alakítanak, de a falu lakóinak többségét a nézők személyesítik meg. A darabban négy hetet játszanak végig, ami alatt a résztvevőknek meg kell élniük a játék adta kereteket.

A darab rövid jelenetek sora: a néző van, hogy egy orvosi váróban találja magát, ahol ő is a jelenet szereplőjévé válik, és eldöntheti, hogy kiváltja-e a neki felírt gyógyszert, vagy sem? Tanúja lehet egy beszélgetésnek, ahol a helyi vállalkozó munkát ajánl valakinek, majd őt is megszólítja: akar-e jönni dolgozni, és ha igen, milyen feltételekkel? Hogy éppen milyen szituációba kerül a néző, azt mindig a szerencse dönti el.

A játékból az kerül ki nyertesen, akinek a hónap végén a legtöbb pénze marad – de a gyakorlat azt mutatja, hogy leginkább az lesz a győztes, akinek a legkevesebb adóssága halmozódik fel. Adósságként jelentkezik a játékban, ha nem fizetünk rezsit, ha uzsorakölcsönt veszünk fel, vagy ha hitelre vásárolunk a boltban. A bevételek összege annak függvényében növekedhet, hogy csupán a támogatásokat kell-e beosztani, vagy esetleg van lehetőség közmunkát, alkalmi munkát vállalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában