Évforduló

2022.07.03. 22:53

Száz évvel ezelőtt indult el az első homokvasút Dorogon

A Rákóczi-telepi közúti hídnál elhelyezett emléktáblánál emlékeztek meg a dorogi homokvasút elindulásának századik évfordulójáról.

Forrás: Kolonics Péter

A helyszínen Kolonics Péterné polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd felidézte, hogy egyfajta szakirodalom szerint 1922 júniusában indult el az első szerelvény. A vonal felszámolása 1988-ban kezdődött meg. Bár a pálya és a mozdonyok, vagonok, gépek mind vashulladékként végezték, igazi kultusza lett a homokvasútnak. 
2020-ban baráti kör alakult, nemrégiben megjelent a Homokvasút Dorog térségében című kötet, melynek szerzőit, Molnár Márkot és Posch Győző Viktort is köszöntötték Csolnokon.

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) jóvoltából létrejött a Bányászkör népszerű Homokvasút-túrája. Egy lelkes fiatal, Laub Dominik pedig édesanyjával közösen kezdeményezték az egykori Ghymessy állomás újjáépítését, melyet az önkormányzat is támogatott.  

Kolonics Péterné végül azt mondta: a tavaly átadott emléktábla keretbe foglalja több ezer dolgozó munkáját, akik az iparvasút megépítését, a vasúti járművek, rakodógépek tervezését, gyártását végezték, és az egész rendszert működtették. Ezután Posch Győző Viktorral és Molnár Márkkal együtt koszorút helyezett el az önkormányzat, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Dorogi Helyi Szervezetének, illetve a Dorogi Homokvasút Baráti Körének nevében. A megemlékezés a bányászhimnusz eléneklésével zárult, majd bárki vihetett az évfordulóra készített kulcstartóból és kitűzőből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában