Régészet

2022.07.28. 08:10

Helyszíni fotók: olyat találtak a tokodi római kori erődnél, ami sok mindent megváltoztat

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és a Balassa Bálint Múzeum végzett ásatásokat a területen.

F. M.

Forrás: Facebook/PPKE BTK

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének Római és Késő Antik Régészeti Tanszéke idén Tokodon, az egykori késő római erőd, a Gardellaca területén szervezte meg tanszéki ásatását, írja az intézet Facebook-oldalán. A feltárás előtt 2016-ban az intézet Térinformatikai Laboratóriuma talajradaros felmérést végzett. 

A radar többek között egy eddig nem ismert, nagyobb, boltozatos kőépületet jelzett a felszín közelében. Az épület a feltárását idén júniusban kezdték el a Balassa Bálint Múzeum régészei, munkatársai  pázmányos hallgatók, valamint  önkéntesek közreműködésével.

A háromhetes ásatás eredményeként egy apszisos épület alapfalai, járószintjei bukkantak felszínre, illetve kisebb felületeken még freskókat is találtak. Hogy mi volt az épület funkciója, azt még nem sikerült pontosan meghatározni. 

Mint hozzátették, az azonban biztos, hogy a tokodi erőd időrendjét, építésének történetét módosítani kell. 

Ebben az izgalmas régészeti nyomozásban továbbra is számítunk hallgatóink és a kollégák segítségére, egyúttal reméljük, hogy a megkezdett feltáró munkát a lehető leghamarabb folytatni tudjuk. Az új szakmai eredmények mellett legalább ilyen fontos volt, hogy magyar és külföldi hallgatóink sokat gyakorolhatták a terepi munkához nélkülözhetetlen ismereteket, 

mint például a szintezést, rajzolást, dokumentálást, fotózást és a visszajelzések azt mutatják, hogy ők is várják a folytatást – emelték ki.

A feltárt leletet jelenleg földdel borították be
Forrás: Kemma.hu

A Gardellaca (Tokod) Crumerum és Solva között található Nem tekinthető teljesen limes castellumnak, a Brigetio-Aquincum útvonaltól kissé beljebb fekszik a Dunától mintegy 2,5 km távolságban. Crumerum után kettévált a limesút. Egyik ága a tokodi késő római erőd és azon át Aquincum felé vezetett, a másik pedig északkelet felé fordulva Solva felé haladt. 

A helyszínen, a Várberek területén 1893-ban Récsey Viktor végzett kutatásokat, akkor bukkant rá egy római castrum falaira. A Pázmány Egyetem által most feltárt leletek előtti információk szerint egy bennszülött település közelében az I. században római település jött létre. Egy épületet feltárásakor Soproni Sándor fürdőként azonosított, írja a turautak.hu. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában