Emléktábla

2022.07.29. 11:09

Fellner Jakab hagyatékáról lehullt a lepel Kecskéden

Búcsúval, bállal, misével, emléktábla avatással ünnepeltek a falubliek.

Wágner Zsanett

A templom falán emléktáblát kapott Fellner Jakab

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Kétnapos Anna-napi búcsút szerveztek a hétvégén a sváb településen. A község nagy ünnepe már szombaton elkezdődött egy fergeteges bállal a művelődési ház udvarán, vasárnap pedig a szomszédos Szent Anna-templom és környéke vált a búcsú központjává. 

Szombaton fél 11-kor ünnepi szentmisére gyülekeztek a hívek a kecskédi római katolikus templomban, ahol Kutschi András és dr. Kulcsár Dávid celebrált. Később, Philipp Fiala, a németországi Aacheni egyházmegye diakónusa, a római Német-Magyar Kollégium növendéke mondott prédikációt. Egyben kiváló lehetőség nyílt adakozni a templomban kihelyezett urnába, amelynek tartalmát a templom toronyórájának felújítására fordítja az egyházközség. A mise végeztével emléktáblát avattak a templom falánál, kifejezve a Fellner Jakab munkássága okán érzett tiszteletet és hálát. 

Fellner Jakab egyik legjelentősebb helyi építészeti munkája a Szent Anna tiszteletére felszentelt templomunk. A másik aktualitását adja, hogy Fellner Jakab születésének 300. évfordulója nagyon is aktuális, július 25-re esik 

– hangzott Kaszá­nyiné Ruppert Tímea alpolgármesteri köszöntőjében. 

Mint mondta, a templom alapkövét 1760 májusában tették le, liturgiát Erdélyi Mihály kanonok, tatai plébános mondott Czitkovics Mátyás környei és Orlovics Péter helyi plébános közreműködésével. Négy évvel később Virágh János kocsi plébános felszentelte a templomot. Freskóit a XX. század első felében festették, orgonája 1891-ből származik. Padozata égetett tégla, a szószék tölgyfából készült. 

Az emléktábla térítésmentes elkészítéséért Csapucha Tamásnak, Körmendi Zoltánnak és Tábori Lászlónak járt köszönet, amit Kaszányiné Ruppert Tímea alpolgármester, Kutschi András plébános és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke leleplezett. 

Ezután Fellner Jakab helyi építészeti hagyatékáról nyílt digitális kiállítás a művelődési ház aulájában, de a Szent Anna-templom múltja és jelene is helyet kapott a félórás kisfilmben. Estig kézműves vásár fogadta a látogatókat, volt óriáscsúszda, mászófal és arcfestés, de népi játékok is várták az érdeklődő gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában