TáborszezON

2022.06.14. 20:00

Itt a nyár, de hová tegyük a gyereket? Az önkormányzati tábor élményeket ígér Tatabányán

Vége a tanévnek, mostanra sok család már kisakkozta, hogy a gyerekek elhelyezését miként és miből oldja meg a két és fél hónap alatt. A feladat nem kis fejtörést okoz.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az önkormányzatok számára kötelező feladat a gyermekek napközbeni ellátása. A szülők igényeihez szükséges igazítaniuk a szolgáltatás. A megyeközpontban már most látszik: sok általános iskolás korú kisgyermek várható majd a táborba. Eddig 140 gyermek jelentkezési lapját juttatták el a hivatalba. 

Június 27-étől nyolc héten át, augusztus 19-éig várják az általános iskolásokat, az elsőtől a nyolcadik osztályt végzettekig. Fontos szabály, hogy a tatabányai lakcímmel rendelkező általános iskolásokat tudják csak fogadni. A fiatalok szállítását városon belül autóbuszokkal oldják meg, és napi háromszori étkezés mellett változatos programokkal, tematikus hetekkel várják őket. Az idén új helyszínen, a Köztársaság úti Herman Ottó Általános Iskolában.

A korábbi években Bánhidán, az Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény adott otthont a tábornak, azonban az intézmény energetikai korszerűsítése miatt az idén a Hermant jelölték ki. A tematika évről évre megújul, s felkészült, megbízható pedagógusok várják a kisdiákokat.

A résztvevők száma látványosan emelkedett az elmúlt időszakban, 2019-ben 568, 2020-ban 691, tavaly már 1175 kisgyermek fordult meg az önkormányzat által szervezett nyári napközis táborban – olvasható a dokumentumokban. Jelentkezni a weboldalról letöltött nyomtatványok kitöltésével lehet. Azokat el kell juttatni június 27-e előtt a polgármesteri hivatalba. 

Intézmények, művelődési házak is hirdetnek különféle tematikus napközis táborokat. Az Agora és a településrészi művelődés házak változatos programokkal várják nyári táboraikba a fiatalokat. Sport, tánc, zene, összművészet, sakk, fantasy, helytörténet, informatika, valamint kúszás-mászás, szöszmötölés és különböző élményprogramok sokasága szerepel a programok között. Ezek már nem térítésmentesek. Két nagy múltú azonban nem valósul meg: az idén a RáHangoló mellett a jelentkezők számának függvényében úgy döntöttek a szervezők, hogy a tánctábor is elmarad. 

Összességében elmondható, a gyerekek nyári elhelyezése nagy terhet ró a szülőkre. A testvérkedvezmény sem jelent sokszor megoldást. Így sokan még most is a nagyszülők, rokonok segítségét kérik a legkisebbek nyári ellátásában. 

Rengeteg élmény az Agorában is - Az Agora által szervezett, június 20-án a Földi Imre Sportcsarnokban induló sporttábor már be is telt. A Bányász Művelődési Otthonban június 27-én sakktábort szerveznek. A József Attila Művelődési Házban művészeti táborba kapcsolódhatnak be a 6–14 évesek ugyanezen a héten. A Puskinba várják a Minden nap más! csemetéit július 4-étől. Színjátszás, mozgásművészet, beszédtechnika, éneklés is szerepel a programban. Különleges lesz a fantasytábor a Gerecse Kapujánál ugyanezen a héten: minden egyes napnak más fantasytematikát adtak. Július 11-étől lesz az Agorában a Jó szerencsét! Tábor, majd informatikai augusztus 15-étől, és gyerkőctábor a Puskinban augusztus 22-étől. Részletek: www.avertesagoraja.hu.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában