Tragédia

2022.06.24. 07:00

39 éve történt a márkushegyi tragédia: 37-en lelték halálukat a bányában (archív videó)

Minden évben megemlékeznek a bányaszerencsétlenségben elhunytakról. Ezúttal az akkori eseményeket átélő bányász is mesélt...

W. Zs.

Forrás: Facebook/Lazók Zoltán

Hajnali 4 óra 3 perckor sújtólégrobbanás történt 1983. június 22-én a Márkushegyi Bányaüzem 116-os vágatában. Harminchét bányász, köztük négy lengyel életét vesztette. Azóta szűkebb hazánk és a szomszédos megye határán felállított obeliszknél elhelyezik a kegyelet virágait, a bányaüzem területén. Szerdán koszorúzást tartottak a Márkushegyi Bányaüzemben a bányaszerencsétlenség 39. évfordulóján.

A megemlékezés a himnusszal kezdődött és a bányászhimnusszal ért véget. A kettő között elhelyezte az emlékezés virágait a térség országgyűlési képviselői nevében Czunyiné dr. Bertalan Judit.  Több környékbeli polgármester, így Fenyves Péter móri elöljáró is lerótta tiszteletét az elhunyt bányászok emléke előtt, valamint  Csonka László bokodi, Lazók Zoltán oroszlányi és Csordás Mihály pusztavámi polgármester. 

Főhajtással tisztelegtek
Forrás: Facebook/Lazók Zoltán

Koszorúzott a VEOLIA Cégcsoport, az MVM Vértesi Erőmű Zrt. vezetése, menedzsmentje, felügyelő bizottsága, valamint az érdekképviseleti szervezetek is főhajtással emlékeztek az egykoron nagyrabecsült szakma képviselői előtt.

A történetről korábban az egykori bányamester, idősebb Lisztmayer János beszélt portálunknak. 

– Egész éjjel hatalmas vihar tombolt Pusztavám felett, néhány percig áram sem volt. Amikor visszatért az áramszolgáltatás, a bányaüzemben egy trafóház berobbant. A bányamentőket már korábban riadóztatták. Ők fel is hoztak jó néhány sérült, de élő embert. Amikor leértem, két bajtársunkat láttam, akikre a hatalmas légnyomás rádöntötte a légajtót. Már halottak voltak – idézte fel lapunknak idősebb Lisztmayer János. A metángáz az egyik járat magaslatára húzódott fel, ott történhetett a robbanás. A metán, ha berobban, a levegőből elégeti az oxigént és fulladáshoz vezet.

Czunyiné dr. Bertalan Judit is elhelyezte a kegyelet virágait
Forrás: Facebook/Lazók Zoltán

 

Címkék#bányászok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában