Eltakarították

2022.05.17. 15:00

Több száz kiló haltetem a Duna mentén: itt a válasz, mi volt az oka

Egy természetes jelenség borzolta a kedélyeket a Dunán az utóbbi időben. A tetemeket azóta eltakarították, most megtudtuk, milyen okai voltak a jelenségnek.

F. M.

Forrás: Facebook/Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége

Tömegesen találtak haltetemeket a Pilismaróti- és az Újpesti-öbölben, számolt be a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége. Mint írták, a partra sodródott haltetemek főleg az öblökben kerültek a felszínre nagy számban, és amellett hogy kellemetlen látványt nyújtanak, a terjedő szaguk is felhívják a figyelmet. Kiemelték, hogy a jelenség teljesen természetes folyamat.

Zoltai Dánielt, a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének elnökét is megkérdeztük az esettel kapcsolatban, aki a Kemma.hu-nak elmondta: a kezelésükben álló Duna-szakaszon is, azaz Komáromtól a szobi révig tapasztalható volt a jelenség.

– Minden évben előforduló, természetes folyamatról van szó, amikor a felmelegedő víz felszínre „dobja” az elpusztult halakat, leginkább a busákat. A megyei szövetség többek közt környezetvédelmi feladatokat is ellát, amelyhez hozzátartozik az ilyen fajta kármentesítési akció is. Ezt meg is tettük: a megyei szövetség halőrei több száz kiló haltetemtől tisztították meg a Duna-szakaszt, illetve az Esztergomi Sódergödör területét – részletezte az elnök. Mint hozzátette, a haltetemeket a gyűjtés után megsemmisítőbe szállították.

Kiemelte, hogy vízhőmérséklet emelkedésével egyébként a halak oxigénigénye is megnő. Ez elsősorban a természetes állóvizekben jelentős, hiszen ott a vízmozgás is kisebb. Ezáltal a halpusztulás esélye is megnőhet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában