Megemlékezés

2022.05.02. 08:21

Nyolcvanéves lenne a bokodi olimpikon, a Nemere ovisai sorversennyel emlékeztek rá

Ünnepre ébredtek a bokodi óvodások: a Magyar Olimpiai Akadémiától érkeztek hozzájuk vendégek. Intézményük tíz évvel ezelőtt vette fel Nemere Zoltán olimpiai és világbajnok vívó nevét.

Wágner Zsanett

Minden évben kisebb delegáció helyezi el a kegyelet virágait Bokod főutcáján, Nemere Zoltán szülőháza oldalán található emléktáblánál

Forrás: 24 Óra

Nemere Zoltán 80 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Bokodon. Az ottani óvoda az olimpiai és világbajnok nevét viseli immárom 10 éve. A kettős ünnepen a Magyar Olimpiai Akadémia képviselői látogatták meg az intézményt, és az emléktábla koszorúzáson túl az apróságok sorversenyén és  is részt vettek.

Két helyszínen emlékeznek Nemere Zoltánra. Szülőháza előtt és a róla elnevezett óvodában. Utóbbi, 2012-ben vette fel az olimpiai és világbajnok vívó nevét, jelezve, hogy a nevelőmunka egyik alappillére a sport. Azóta minden évben oviolimpiának ad otthont a bokodi intézmény és sorversenyen bizonyíthatják ügyességüket a gyerekek. Az első években a környező települések növendékei álltak rajthoz a házigazdák mellett, azonban a gyorsan növekvő létszám indokolta, hogy háziversennyé nemesüljön a kezdeményezés. A programokon rendszerint részt vesznek a Magyar Olimpiai Akadémia képviselői. Jelen rendezvényen Győr Béla főtitkár mellett tiszteletét tette Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai és világbajnok vívó, kétszeres olimpiai ezüstérmes, valamint Rédli András, olimpiai bronzérmes vívó, honvédszázados. A díszes vendégsereg mellett Nemere Gyula, Zoltán testvére is elfogadta a meghívást, miként megteszi azt minden évben, majd szívesen felidézi azokat a nosztalgikus pillanatokat, amelyeket egykori szülőházuk előtt töltöttek. Őket köszöntötte Csonka László polgármester és Szöllősi Miklós alpolgármester és végül, de nem utolsósorban Markó Györgyi intézményvezető. 

Tíz évvel ezelőtt kötöttünk együttműködési megállapodást a Magyar Olimpiai Akadémiával, így létrejött az ország első olimpiai óvodája, itt Bokodon 

– tért ki rá intézményvezetői beszédében Markó Györgyi. 

Tíz esztendeje rendeznek oviolimpiát a településen
Tíz esztendeje rendeznek oviolimpiát a településen
Forrás: 24 Óra

Az égiek nem voltak kegyesek a sorversenyhez, így az udvar adottságai helyett inkább az intézmény folyosóját választották a versenyek helyszínéül a szervezők. A gyermekek célba dobtak, újságpapírból készült kardokkal versenyeztek és akadálypályán bizonyíthattak. Nem mindennapos, hogy olimpikonok díjazzák a kicsi „olimpikonokat”, Bokodon viszont ez történt. Megható pillanat volt, amikor a sportolók és a példaképek az apróságok nyakába akasztották megérdemelt munkájuk gyümölcsét, az érmeket. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában