Nosztalgiavonat

2022.05.31. 07:00

Kamerák kereszttüzében vitte utasait Tatára és Komáromba a 424-es Bivaly (fotók, videó)

Ismét nosztalgiavonat érkezett megyénkbe, ezúttal Tatára, illetve Komáromba utazhattak a fővárosból azok, akik egy kellemes hétvégi kirándulásra vágytak.

Kovács László

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. L.

Erre a programra minden jegy elkelt!

– olvashattuk már hetekkel korábban a megjegyzést a Gőzfelhős kirándulást szervező társaság honlapján. Nem csoda, hiszen a gyermeknap is erre a hétvégére esett, és ha valaki igazán fantasztikus ajándékkal szerette volna meglepni csemetéjét, ez az utazás telitalálat volt. 

A vonat 8 órakor indult Tatára a budapesti Nyugati pályaudvarról, de mint megtudtuk, többen már jóval korábban érkeztek, hogy még indulás előtt megtekintsék a szuszogó, pöfögő, igazán méltóságteljes 424-es gőzmozdonyt. Az állomáson korhű ruhába öltözött kalauz vizsgálta meg a jegyek érvényességét. Aztán az utasok figyelmét felhívták Tata látnivalóira, így például a várra, az Esterházy kastélyra és az Öreg-tóra. A kirándulóknak valamivel több mint négy óra állt rendelkezésükre ezek felderítésére. 

Jócskán maradtak olyanok is, akik a Tata és Komárom közötti Gőzfelhős pendlit választották. A felszabaduló helyekre azok jelentkezhettek, válthattak jegyet, akik szerették volna átélni egy hamisítatlan békebeli gőzmozdonyos nosztalgiautazás élményét – a fővárosba való utazás nélkül. A vonat hajszálpontosan futott be a komáromi vasútállomásra, ahol néhány fanatikus fényképezővel, kamerával várta a mozdony érkezését. Mivel menetrend szerint 48 percet töltött volna a Duna-parti városban a szerelvény (kicsivel több lett belőle...), ezért az érdeklődőknek lehetőségük volt közelről megtekinteni a 424-es „Bivalyt”, illetve „felderíteni” teljes hosszában a szerelvényt. 

Megyeszerte rengetegen 
fotózták a 424-es Bivalyt
Ismét nosztalgiavonat érkezett megyénkbe, ezúttal Tatára, illetve Komáromba utazhattak a fővárosból 
azok, akik egy kellemes hétvégi kirándulásra vágytak.
Rengetegen bejárták és fotózták a 424-es gőzmozdony kocsijait is (Forrás: K. D. / 24 Óra)

A harmadosztályon láthattuk a fapados kirándulókocsikat, hamisítatlan századeleji hangulattal. A másodosztályon kényelmes, korhűen felújított, zöld színű kárpittal húzott párnás ülésekkel felszerelt hangulatos kialakítású fülkéket tekinthettünk meg, meggyőződhettünk arról, igazi élmény itt is az utazás. A fülkéket hat illetve nyolc utas számára alakították ki.

Az első, illetve másodosztályon nagyobb lábteret biztosító, korhűen felújított, bordó színű kárpittal ellátott párnás ülésekkel felszerelt három- és hatszemélyes fülkéket láthattunk, megtapasztalhattuk a századforduló gyorsvonatainak exkluzív hangulatát. Megjegyezzük: légkondicionálás és WIFI-kapcsolat nem érhető el még az első osztályon sem... 

Nem hajdaniak a büfékocsi árai - A nosztalgiavonat büfékocsiját 1915-ben eredetileg kalauzkocsinak építettek. A sárgaréz borítású pult, a nyersfa padok és asztalok hamisítatlan söntéshangulatot teremtenek és tökéletes helyszínt biztosítanak új barátok megismerésére. Amikor átfutottuk a kínálatot, jó néhány egykori, utasellátós terméket hiányoltunk. Az árak sem hajdaniak, a kávé, a sör, az üdítő és a rágcsálnivaló a 2022-es színvonalhoz igazodott.

A tervek szerint az idén még kétszer látogat nosztalgiavonat a térségünkbe. Aki szívesen felszállnának rá,  augusztusban, illetve októberben repülhetnek rajta vissza az időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában