Hagyományápolás és -teremtés

2022.04.10. 14:04

(Vár)megyei néptáncfórumot tartottak, több száz táncostól volt hangos az Agora

Az Alapítvány Tatabánya Tánckultúrájáért szervezésében tartott eseményen a régió táncegyüttesei szakmai nézősereg előtt léphettek színpadra.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Több száz táncos hangos, izgatott készülődésétől volt hangos április 9-én, szombaton a Vértes Agorája, ahol második alkalommal szervezték meg a Komárom-Esztergom (Vár)megyei néptáncfórumot. 

A Martin György Néptáncszövetség és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg hétvégén a megye néptáncegyesületeinek találkozója, ahol 15 együttes csaknem 350 táncosa fordult meg. A házba lépőt az aulában, a nézőtéren és a színpadon népi viseletbe öltözött sereg köszöntötte, a fület pedig népies dallamok simogatták.

A fórumon 15 együttes csaknem 350 táncosa fordult meg a színpadon is (Forrás: Hagymási Bence / 24 Óra)

Emmer Róbert, az megyeszékhely tánckultúráját éltető alapítvány elnöke úgy fogalmazott:

A hagyományteremtő program legfőbb célja, hogy összehozza a falvakban, városokban akár több évtizede működő tánccsoportokat, teret biztosítson a párbeszédüknek.

Amint azt az elnök elmondta, az országban számos helyen van példa arra, hogy a régiók együttesei összejönnek. Minőségi technikai feltételek között léphetnek fel, a szakmai közönség, azaz a többi egyesület tagjainak jelenléte kritikus szemléletet kínál.

Egymást is megfigyelték (Forrás: Hagymási Bence / 24 Óra)

– A laikusoknak természetesen tetszik, amit a színpadon látnak, a táncosoknak azonban ez egy kiváló helyzet arra, hogy technikailag is megfigyeljék a többieket. Az eseménnyel emellett az a célunk, hogy a táncosok és a csoportok vezetői egy áttekintést, visszajelzést kapjanak saját maguk és mások munkájáról – a színpadra állókat ugyanis egy kéttagú szakmai zsűri értékeli. Defend Irén és Kovács Norbert nagy szakmai múltjukkal mértékadó véleményt adnak a csoportoknak – részletezte az elnök.

A program örömzenéléssel, táncházzal zárult, ahol a Bányász Táncegyüttes állandó kísérője, a Dűvő zenekar húzta a nótát.

Tatabánya összefog - A Bányász Táncegyüttes szervezésében rendezett programokon nemcsak a találkozás, a jótékonyság is teret kap: csaknem húsz éve tartják minden évben a Déva Gálát. Emmer Róbert elmondta: április 30-án szintén az Agorában rendeznek egy jótékonysági estet, amelyet az orosz-ukrán háború elől menekülő kárpátaljai magyaroknak ajánlanak, akiket a megyeszékhelyen szállásoltak el. Hozzátette: a Tatabánya Összefog nevet viselő esemény ötlete hirtelen jött, de tatabányai művészek összefogásával közös erővel jöhet majd létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában