Évforduló

2022.04.17. 16:21

100 legendás történetről mesél a 100 éves Dorogi Ipartestület

Fenyvesi Károly

A 80. évfordulón emléktáblát avatott a Dorogi Ipartestület. Középen Szűcs György elnök

Forrás: 24 Óra

A jogelőd csapat megalakulásának 100. évfordulójára készülő Dorogi Ipartestület az érdekvédelmi szervezet Facebook-oldalán sorozatban idézi fel a múlt egy erősen fogyóban lévő korosztály számára többé-kevésbé ismert, illetve az eddig kevesek körében tudott tényeit. Például a mai napig legendák lengik körül az ipartestület egykori, a 10. számú főút közelében lévő Felszabadulás utcai székházának sorsát.

Az ipartestület mostani bázisa az Orgona utcában van A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tatabányai székhelyű megyei irodájától tizennégy évvel ezelőtt értesítést kapott a Dorogi Ipartestület. Arról érkezett hír, hogy az iroda négytagú csapata a helyszínre érkezik ellenőrizni az érdekvédelmi szervezet számára korábban ingyenesen tulajdonba adott ingatlan/ingatlanrész aktuális jogi helyzetét és használatát/hasznosítását. Az volt a kérés, hogy az iroda négy megbízott munkatársa az ellenőrzött ingatlanba zavartalanul bejuthasson, az ingatlan aktuális jogi helyzetével és használatával kapcsolatos okmányokat megtekinthesse, másolatban csatolhassa a felvett ellenőrzési jegyzőkönyvhöz. A Dorogi Ipartestület öt társtulajdonossal kapott tulajdonjogot az épületben, korábbi székházában. Az érdekvédelmi szervezetnek jutott a legkisebb rész, két olyan helyiség, amelyeknek együttes alapterülete mintegy huszonhat négyzetméter. Az ipartestületi tagok szervezetének mostani székháza egy Orgona utcai épület.

 A tények sorának egyik eleme, hogy harmincegy évvel ezelőtt a város akkori polgármestere tájékoztatást kapott a fővárosi székhelyű Kincstári Vagyonkezelő Szervezettől. A levélben többek közt az szerepel, hogy az épületben működik az egykori Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) utódszervezete városi csoportja, a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetsége helyi csoportjának elnöksége, egy modellező-, illetve egy rádióklub. Öt hónap múlva érkezett meg a tájékoztatás a polgármesteri hivataltól arról, hogy a városi képviselő-testület határozata szerint az épület a Dorogi Ipartestületé. Nem kis, jelzett csavar a dologban, hogy az épület a magyar állam tulajdonában van. 

Huszonkilenc évvel ezelőtt készült egy úgynevezett állapotrögzítő jegyzőkönyv a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet Komárom-Győr Megyei Regionális Kirendeltség hivatali helyiségében. Az aláírások tanúsága szerint a bérlőt Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége korábbi, a Dorogi Ipartestület jelenlegi elnöke képviselte. Megállapítást nyert, hogy a bérlemény a tervezett használati funkcióra alkalmas, az épület állaga jó, beázások nincsenek. Az okmányban szerepel az is, hogy bérlő gondoskodik az ingatlan rendeltetésszerű használatáról, az erőszakos rongálások megakadályozásáról. Az elképzelések szerint hosszú távon működött volna itt iroda, illetve oktatási tevékenységnek adott volna teret. 
 Pályaválasztás A Dorogi Ipartestület keretei között kezdte el működését a Hasznos Ismereteket Terjesztő Társaság. A csapat Pályaválasztási tanácsadás más szempontokat is figyelembe véve címmel meghirdette újszerű képzési rendszerének nyitóprogramját. Az ingyenes találkozásra azokat várják, akik a jelzett témában döntés előtt állnak, illetve munkaadóként, szülőként szeretnének jó tanácsokat adni a fiatal nemzedéknek. Az előadáson a pályaválasztáshoz, a pályaorientációhoz, a pályamódosításhoz szükséges új elméleti, gyakorlati ismeretek megszerezésére lesz lehetőség április 20-án az ipartestület Orgona utcai oktatótermében. A befogadóképesség korlátozott, az érdeklődőket az előzetes jelentkezések sorrendjében tudják fogadni a házigazdák. Ugyanilyen módon lehet székhez jutni az ipartestület második, kérdezési lehetőségeket biztosító előadásán is április 27-én. Dr. Veres Mária szakjogász a szakképzési munkaszerződés keretében történő foglalkoztatás egyes kérdéseiről szól majd a képző, a szülő, a tanuló jogait és kötelezettségeit vázolva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában