Maszkhasználat

2022.03.08. 07:00

Tatabányai körkép a lazítás első napján: sok üzletben még kint a figyelmeztetés

Hétfőtől boltokban, intézményekben zárt térben sem kell már maszkot viselni. Hétfői körképünk során mást tapasztaltunk: a legtöbb üzlet kirakatában még ott van a figyelmeztetés.

Wágner Zsanett

Juhász Tamás hétfőn már maszk nélkül léphette át a tatabányai bevásárlóközpont küszöbét

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Üzletünkben kötelező a maszkhasználat – ezzel a felszólítással gyakran lehetett találkozni hétfőn a tatabányai üzletek kirakatában. Annak ellenére, hogy a kormányinfón elhangzott bejelentések szerint az ötödik hullám lecsengőben van, ezért az operatív törzs javaslatára a kormány jelentősen lazít a járványügyi szabályokon. 

Hétfőtől tehát megszűnt a maszkviselési kötelezettség a zárt közösségi terekben, használatuk azonban nem tiltott a továbbiakban sem. Egyéni döntés alapján ezután is hordható bárhol. Mindemellett a munkáltatók már nem írhatnak elő kötelező oltást, valamint kivezetik a védettségi igazolványokra vonatkozó szabályozást. Vagyis már nem kell felmutatni a plasztikot a sport- és kulturális rendezvényeken, koncerteken és az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvényeken sem. Feloldják az ország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat is.

A tatabányai Juhász Tamás volt kereskedelmi dolgozó, jelenlegi  pedagógus szerint üdvözítő, hogy maszk nélkül lehet belépni az élelmiszerboltokba, bevásárlóközpontokba éppúgy, mint a közintézményekbe, színházakba, mozikba, múzeumokba. Elmondta, hogy az oktatási intézményekben is megszűnik a maszkhasználat, ahol eddig igazgatói hatáskörbe tartozott az elrendelése. Portálunknak elárulta, volt olyan nap, amikor reggel 6 órától este 9-ig viselte a maszkot. Ezzel bizonyára nem volt egyedül, hiszen a MÁV és a Volán járatain, a közösségi közlekedés járművein is kötelező volt az orrot és szájat eltakaró textil, ami egy ideje csak maszk lehetett.

Megkérdeztük: Örül-e annak, hogy eltörölték a kötelező maszkhasználatot?

Gaál Ferenc vegyes érzésekkel fogadta a maszkhasználat megszüntetését.
Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Gaál Ferenc: – Egyik szemem sír, a másik pedig örül. Biztonsági őrként jó, hogy nem kell figyelmeztetnem a vásárlókat a maszkhasználatra. Ellenben azt látom, hogy egyre több embernél hiánycikk az alapvető etikett. Úgy tüsszent vagy köhög, hogy nem takarja el kezével az arcát. Ezzel most megszűnt, ami felfogná a bacilusokat.

Koncz Józsefné örül az enyhítésnek, de babonából pár napig még magánál tartja a maszkját.
Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Koncz Józsefné: – Remélem, hogy ez már a vírushelyzet végét jelenti. Örülök a döntésnek, mert végre láthatom az ismerőseim arcát. Nem kell találgatnom, hogy ki köszönt rám az imént. A múltkor például a húgomat tévesztettem össze egy ismeretlennel a piacon. Azért babonából még néhány napig itt lesz a zsebemben a maszk.

Tóth Károlyné rendszeres tömegközlekedőként nagyon örül a maszkhasználat eltörlésének.
Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra

Tóth Károlyné: – Felsóhajtok, mint tömegközlekedő. Két év után hétfőn utaztam először szabadon, hogy semmi sem fedte az arcom. Esztergomtól Tatabányáig lassan telt maszkban és párás szemüvegben az idő. Az utastársakkal kipróbáltuk az egyszer használatosat és a textilt is, de mindkettőre ugyanaz igaz. Egyik sem kellemes "társaság".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában