Áhítat

2022.03.23. 21:01

Százak imádkoztak közösen a békéért az esztergomi főtéren

Az esztergomi főtéren tartott ökumenikus áhítatra szászak érkeztek, hogy közösen imádkozzanak a békéért Istenhez.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

„Úristen, te az egész világ gondviselője vagy, te adsz erőt a gyönge embernek, a te kezedben van a fejedelmek lelke, te hatalmasabb vagy minden földi királynál, tégy velünk tetszésed szerint.” Imre herceg ezen imádságával kezdődött március 23-án az az ökumenikus áhítat, melyet az esztergomi főtéren tartottak, s melyre százak érkeztek.

Közösen imádkoztak

A Facebookon és a katolikus, református, evangélikus templomokban korábban meghirdetett eseményen együtt imádkoztak az esztergomi történelmi egyházak képviselői. Az áhítaton szolgált Klimentné Ferenczy Andrea evangélikus lelkész, Ágoston Csaba református lelkész, illetve római katolikus részről Török Csaba plébános, Pokriva László plébános, Kiss-Maly László plébános és Szabó Andor atya. 

Bocsássa meg Isten a háborút

Klimentné Ferenczy Andrea beszédében többek között rámutatott, hogy az elmúlt hetekben nagyon sokat fáradoztak, adakoztak az esztergomi emberek, hogy segítsenek a menekülteken, ugyanakkor arra kért minden jelenlévőt, hogy ezen az estén vigyék imádságban Isten elé a bajt, a békétlenséget, a háborút, s kérjék Istent, hogy bocsássa meg a bűnöket. Ágoston Csaba elmélkedésében rámutatott, hogy ahogy most is, úgy az emberiség történelmében mindig is dúlt a véres harc az anyagi javakért, a hatalomért, a diktálás jogáért és a dicsőségért, de az Isten értelmet adott az embernek, hogy uralkodjék ezeken az ösztönein és az élet fejlesztéséért tegyen és ne annak pusztításán.

A Máté evangéliumában található Hegyi beszéd boldogságmondások része felolvasása után Török Csaba igemagyarázatában felidézte Ferenc pápa pár napja Rómában elmondott szövegrészletét, mely egy püspök imádsága volt. Ezt idézve egyebek mellett ez hallhatták a hívek: 

Bocsáss meg nekünk Uram, hogy nem elégszünk meg a szögekkel, melyekkel átszúrtuk kezedet, hanem fegyverek által szétszaggatottak vérére szomjazunk! Bocsásd meg Uram, hogy továbbra is megöljük testvérünket! Uram Jézus Krisztus, könyörgünk hozzád, állítsd meg Káin kezét! Állíts meg minket Uram, állíts meg! Uram fékezd meg az erőszakot, állíts meg minket Uram! 

Pokriva László és Szabó Andor imádsággal szolgált az alkalmon. A Széchenyi téren összegyűlt hívők által énekelt lelki énekeket Fehér László tárogatóművész kísérte hangszerével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában