Italmustra

2022.03.05. 17:41

Rekordszámú pálinkát és párlatot kóstoltak és minősíttettek Gyermelyen

Pálinka- és párlatverseny szakértő bírálattal indult, és gálaesttel zárult a napokban rendezett XII. Gyermelyi Pálinka Est. A Kárpát-medencéből rekordszámú nevezés érkezett, százhuszonhárman hatszáz mintával jöttek megyénk településére a gazdák.

Sugár Gabi

Lehetőség volt megkóstolni a kiváló minősítésű párlatokat is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Hatalmas érdeklődés kísérte az idén a Gyermelyi Pálinka Estet és pálinkás programokat. Nagy Attila, a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületének elnöke kérdésünkre elmondta, február második feléig érkeztek a párlatok a Kárpát-medencéből; Magyarországról, Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és megyénkből. Összességében százhuszonhárman hatszáz mintával neveztek be a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület által szervezett legnagyobb versenyre. 

– Harminc képzett, okleveles pálinkabíráló minősítette a gyümölcsök zamatos, szeszes nedűit Béli Géza pálinkamester, a Pálinka Kollégium alapítójának irányításával. Munkájukat húsz adminisztrátor segítette, amelynek eredményeként elkészülhettek a minősítő oklevelek. 

Nagy Attila a megyei értéktárról tanúskodó dokumentummal

Forrás: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

Tizenöt kategóriában hirdettünk ki végül győzteseket. 

A nyílt bírálat folyamán bárki betekintést nyerhetett a folyamatba. Hatalmas koncentrációt igénylő tevékenység ez, amelyet kiváló szakemberek végeznek a verseny folyamán.  A bírálatok után másnap zajlott a kulturális programokkal, eredményhirdetéssel, vacsorával egybekötött gálaest. 

Arany minősítést kapott 171 párlat, ezüstöt 195, és bronzéremmel térhetett haza 138 pálinka és párlat készítője. A hatszáz mintából 96 nem kapott értékelhető minősítést. 

A legjobb gyermelyi párlat Bederna András kajszibarackja lett. A megye legjobbjának a környei Méri János vilmoskörtéjét minősítette a zsűri. A legeredményesebb magánfőző különdíját Oldal Gábor Palotásról, bérfőzetőét Kiss Tibor Veszprémből és kereskedelmi főzdéjét a vértessomlói President Pálinka Szalon kapta. 

A programon elhangzott: a Gyermelyi Pálinka Est és pálinkás események bekerültek a megyei értéktárba. 

A résztvevők nagyon jól érezték magukat, az általános iskolások bajor sörtáncát, az Ágas-Bogas zenekar népzenei-néptáncos produkcióját is kitörő tapssal köszöntötte a kétszáz vendég. 

– A pálinkák minősége egyre jobb – mondta Nagy Attila. – Idehaza mégsem a pálinka a legkedveltebb tömény ital. Pedig egészséges és érett gyümölcsökből, megfelelő erjesztési és főzési technológiákkal nagyon szép italokat lehet előállítani. Ezt mutatta a sok arany minősítés is, amelyet ki tudtunk osztani. 

Az idei megmérettetésen hangulatos előadást tartottak a gyermelyi általános iskola diákjai

Forrás: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában