2022.03.05. 17:41
Rekordszámú pálinkát és párlatot kóstoltak és minősíttettek Gyermelyen
Pálinka- és párlatverseny szakértő bírálattal indult, és gálaesttel zárult a napokban rendezett XII. Gyermelyi Pálinka Est. A Kárpát-medencéből rekordszámú nevezés érkezett, százhuszonhárman hatszáz mintával jöttek megyénk településére a gazdák.
Lehetőség volt megkóstolni a kiváló minősítésű párlatokat is
Forrás: 24 Óra
Fotó: Zantleitner Ingrid
Hatalmas érdeklődés kísérte az idén a Gyermelyi Pálinka Estet és pálinkás programokat. Nagy Attila, a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületének elnöke kérdésünkre elmondta, február második feléig érkeztek a párlatok a Kárpát-medencéből; Magyarországról, Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és megyénkből. Összességében százhuszonhárman hatszáz mintával neveztek be a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület által szervezett legnagyobb versenyre.
– Harminc képzett, okleveles pálinkabíráló minősítette a gyümölcsök zamatos, szeszes nedűit Béli Géza pálinkamester, a Pálinka Kollégium alapítójának irányításával. Munkájukat húsz adminisztrátor segítette, amelynek eredményeként elkészülhettek a minősítő oklevelek.
Tizenöt kategóriában hirdettünk ki végül győzteseket.
A nyílt bírálat folyamán bárki betekintést nyerhetett a folyamatba. Hatalmas koncentrációt igénylő tevékenység ez, amelyet kiváló szakemberek végeznek a verseny folyamán. A bírálatok után másnap zajlott a kulturális programokkal, eredményhirdetéssel, vacsorával egybekötött gálaest.
Arany minősítést kapott 171 párlat, ezüstöt 195, és bronzéremmel térhetett haza 138 pálinka és párlat készítője. A hatszáz mintából 96 nem kapott értékelhető minősítést.
A legjobb gyermelyi párlat Bederna András kajszibarackja lett. A megye legjobbjának a környei Méri János vilmoskörtéjét minősítette a zsűri. A legeredményesebb magánfőző különdíját Oldal Gábor Palotásról, bérfőzetőét Kiss Tibor Veszprémből és kereskedelmi főzdéjét a vértessomlói President Pálinka Szalon kapta.
A programon elhangzott: a Gyermelyi Pálinka Est és pálinkás események bekerültek a megyei értéktárba.
A résztvevők nagyon jól érezték magukat, az általános iskolások bajor sörtáncát, az Ágas-Bogas zenekar népzenei-néptáncos produkcióját is kitörő tapssal köszöntötte a kétszáz vendég.
– A pálinkák minősége egyre jobb – mondta Nagy Attila. – Idehaza mégsem a pálinka a legkedveltebb tömény ital. Pedig egészséges és érett gyümölcsökből, megfelelő erjesztési és főzési technológiákkal nagyon szép italokat lehet előállítani. Ezt mutatta a sok arany minősítés is, amelyet ki tudtunk osztani.