75. évforduló

2022.03.29. 07:00

Kiválóságoknak ültettek fát, emlékpark született a tatabányai ipari skanzenben

Emlékparkot hoztak létre Tatabánya megalakulásának 75. évfordulója alkalmából a Bányászati és Ipari Skanzenben.

S. G.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A Bányásztiszti Ház mellett nemrégiben két emlékfát ültettek: az egyiket dr. Bene Magdolna néhai címzetes főjegyző, a másikat Gengeliczky László faműves tiszteletére. Pál Gabriella, a múzeum igazgatója az eseményen kiemelte: a Tatabányai Múzeum Baráti Körrel együttműködve hozzák létre az emlékparkot, ahol azoknak állítanak emléket, akik tevékenységükkel támogatták az értékmegőrző munkát.

Izsák Zoltán, a baráti kör vezetője Gengeliczky László életének főbb állomásait elevenítette fel. Elmondta: két évvel ezelőtt a múzeumban ünnepelték a kiváló művész 75. születésnapját. Gengeliczky László sportolóként került Tatabányára, majd csatlakozott a Bányász Képzőművész Körhöz. Alapítója volt a Bányász Színpadnak, majd a Népházat vezette, s fafaragó táborokat szervezett.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester emlékezett dr. Bene Magdolnára, aki huszonegy éven át volt a város címzetes főjegyzője. Segítőkészsége és szakmai felkészültsége okán 2004-ben, őt választották Az év jegyzőjének.

 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában