Kitüntetés

2022.03.05. 07:00

Fáradhatatlanul rögzíti a helyi örök érvényű eseményeket a dorogi operatőr

Faragó Rudolf az elmúlt évtizedekben elévülhetetlen érdemeket szerzett a dorogi közélet, a városi események és rendezvények dokumentálásában. A Pro Urbe díjjal kitüntetett szerkesztő-operatőrrel az első kamerájáról, az egykori helyi televízióról, illetve a húsz éve indult Dorogi Magazinról is beszélgettünk.

Walczer Patrik

Faragó Rudolf több mint három évtizede készít felvételeket a város számára

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

„Faragó Rudolfnak köszönhetően húsz év alatt mintegy 3000 darab, 12 ezer percnyi, 200 órányi szerkesztett anyag dokumentálja a dorogi vagy Doroghoz kötődő eseményeket” – hangzott el az idei, magyar kultúra napi rendezvényen. A számok valósak, és az is igaz, hogy a kitüntetett operatőr-szerkesztő már legalább 30-35 éve készít felvételeket a város számára. 

Ritka kamerával kezdte

Régebben többnyire a bányásznapokat, megbékélés napi ünnepséget, újabban szinte minden fontos dorogi pillanatot megörökít. Faragó Rudolf huszonévesen gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra döntötte el, hogy filmezéssel szeretne foglalkozni. Még a rendszerváltás előtt, frankfurti tartózkodása alatt vásárolt egy Panasonic M3-as kamkordert, ami itthon nagy ritkaságnak számított. 

– Akkoriban Magyarországon még jóval kevesebb kamerát használtak, ráadásul csak olyan eszközök álltak rendelkezésre, melyekhez egy külön táskában kellett hordozni a videót. A Panasonic M3 ezzel szemben már olyan modern készülék volt, amelybe bele lehetett rakni a VHS-kazettát, nem volt szükség külön egységre – idézte fel. 

A kamera megvásárlását követően külföldről szerzett be hozzá kazettákat és egy VHS-lejátszót, így már meg tudta vágni a felvételeket. Eközben 1988-ban a művelődési minisztérium szervezésében jeles eredménnyel végzett el egy videófelvétel-készítő iskolát, ahol többek között Hollós Olivér operatőr, Tréfás Imre fővilágosító és Réz András videóesztéta is tanította. 

Volt egyszer egy dorogi televízió… 

Faragó Rudolf az 1990-ben alapított dorogi Palatinus Kábel Televíziónak volt a stúdióvezető-műsorszerkesztője. Az öt évig létező médiumot ma is emlegetik: a stáb Heti krónika néven híradókkal jelentkezett, stúdióbeszélgetéseket rögzítettek, de volt játék- és zenés műsor is. 

– A kandi kamerának, a Tátikának és a szilveszteri Házaspárbajnak is nagy sikere volt. Az utóbbi egy hangulatos vetélkedő, melyet a művelődési házban vettünk fel. Szponzoraink révén a nyertes házaspár Görögországba utazhatott. Bár nem volt olyan technikánk, mint a nagy tévéknek, mégis színvonalas produkciókat készítettünk – mondta.

Azt is megtudtuk, hogy az egyik szilveszteri műsorban elővették a dorogi telefonkönyvet és véletlenszerűen felhívtak harminc-harmincöt lakost. Az élő adásban elhangzott, hogy aki azt mondja a telefonba, hogy „BÚÉK 94”, azt megajándékozzák egy üveg pezsgővel. Egy-két kivétellel mindenki teljesítette a kérést. 

Faragó Rudolf 1988-ban saját vállalkozást indított D3 Digital Video Studio néven. Kezdetben családi rendezvényekre, esküvőkre is járt, idővel egyre több megrendelést kapott vállalkozásoktól, a cégeknek számtalan PR- és referenciafilmet készített. A díjátadón az is elhangzott, hogy részt vett továbbá a Nagymaros-Visegrád tájrehabilitáció képanyagának rögzítésében, emellett úti filmeket készített Görögországban, a romániai Petrozsényben, Lengyelországban, illetve Olaszországban. 

Húsz éve indult a Dorogi Magazin

Kevesen tudják, de a Dorogi Magazin megszületése is a szerkesztő-operatőr nevéhez fűződik, húsz évvel ezelőtt éppen Faragó Rudolf vetette fel dr. Tittmann János polgármesternek, hogy érdemes lenne rendezett módon archiválni és dokumentálni az eseményeket. 

Ez lett végül a havonta két alkalommal jelentkező fél-félórás blokkokból álló Dorogi Magazin. A dokumentálás és az archiválás révén számtalan régi anyag áll rendelkezésre, melyekből mindig belecsempész egyet-egyet a műsorokba. A Tizenöt éve történt… szekció rendkívül népszerű, a másfél évtizedes videók igazolják, hogy mennyit fejlődött és változott a város.  

Büszke arra, hogy díjjal ismerték el munkáját 

– Minden évben igyekszünk a lehető legjobb technikákkal dolgozni. Míg a kezdetekkor 720x576-os felbontású 4:3-as kivágású kamerát, addig manapság egy 4K-s felbontásra képes eszközt használunk – mondta. 

Rendkívül büszke arra, hogy a képviselő-testület idén Pro Urbe díjjal ismerte el több évtizedes munkáját. Bár 3 év múlva nyugdíjas lesz, tovább tevékenykedne, mivel tapasztalja, hogy továbbra is igény mutatkozik a dorogi beruházások, örök érvényű pillanatok, illetve dorogi kötődésű események rögzítésére, valamint archiválására. Tervei szerint hat-hét évig még biztosan dolgozni fog a Dorogi Magazinon, aztán majd kiderül, hogy mit hoz a jövő. 

 

Felbecsülhetetlen értékű felvételek Az interjú alkalmával Faragó Rudolf megmutatta a stúdióját, ahol helyi szemmel nézve felbecsülhetetlen értéket képviselő felvételeket tárol. Nemcsak kulturális és sporteseményeken, kiemelt önkormányzati rendezvényeken, hanem a testvértelepülésekkel való találkozók alkalmával is készített videókat. Sőt, a pandémia alatt készült egy kisfilm a németországi Marienberg számára, melyben dr. Tittmann János németül köszöntötte a városalapítás 500. évfordulóját ünneplő testvértelepülést. A szerkesztő-operatőr több anyagot gyártott a Dorogi-szénmedence emlékeiről, bányászati, illetve sváb hagyományairól. A felvételeket felhasználva autentikus kép­anyagot állított össze, amelyek a Reimann Bányászattörténeti Miniverzumban látható mozgóképes anyagok alapjául szolgálhattak. Az intézményben a 2002-ben megtartott 52. Bányásznapról készült összeállítása is megtekinthető. 

Faragó Rudolf dr. Tittmann Jánostól veszi át a Pro Urbe díjat

Forrás: Walczer Patrik / 24 Óra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában