Kirándulás

2022.03.23. 20:00

Egy csepp Erdély Tatától 100 kilométerre, varázslatos a bakonyi Gyilkos-tó (Fotók)

Megyénktől rövid autóútra található a Bakony egyik legkülönlegesebb helye, a Hubertlaki-tó, amely ránézésre Erdélyt és a Gyilkos-tavat idézi meg a túrázó számára.

Kemma.hu

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Gondoltad volna, hogy nem kell azért Erdélybe utaznod, hogy láthasd a Gyilkos-tavat? Bizony, elég a Bakonyig menni, azon belül is Ugodra, ahol a Hubertlaki-tó megszólalásig hasonlít a Hargita megyei népszerű rokonára. A környezet és a látvány önmagáért beszél. Az év minden szakában egy kiváló úti cél lehet azok számára, akik imádják a természetet.

Erdély a Bakonyban

A Bakonyban kirándulni már önmagában is nagyszerű dolog, de ha mindehhez olyan látvány is párosul, amelyre örökre emlékezni fogsz, akkor már duplán megéri a túra. A  Hubertlaki-tó pedig maximális garancia erre. A Tatától alig 100 kilométerre fekvő tavacska a Magas- vagy Öreg-Bakony részére kalauzolja a kirándulót. 

Forrás: bakonybel.hu

Legenda is övezi a helyet

A tó víztükrét az egymás mellett katonásan sorakozó facsonkok teszik még titokzatosabbá, akárcsak az erdélyi Gyilkos-tavat. A Hubertlaki-tavat egykoron az Eszterházy-gróf közelben álló vadászkastélyához tartozó felduzzasztott vaditatójaként tartották számon. A helyhez legenda is fűződik. A hely csendjével és varázsával méltán adózik a több, mint ezer éve a vadászok védőszentjeként tisztelt Szent Hubertus emléke előtt. Az addig kicsapongó életet élő hercegi sarj nagypénteken, egy vadászat alkalmával fénylő keresztet pillantott meg egy gyönyörű szarvas agancsai között. E jel hatására megtért, előbb remete, majd pap, végül pedig püspök lett, akit már a X. században a vadászok védőszentjévé választottak - írja a bakonybel.hu.

Tökéletes pihenőhely. Rengetegen látogatják a környéket, így a közösségi médiában is számtalan fotó lelhető fel a tóról és mesebeli környezetéről. Már a napokban is érdemes kilátogatni ide, hiszen az átható jellegzetes hagymaillat belengi a tópartot, jelezve, hogy kihajtott a rendkívül egészséges és jóízű medvehagyma.

Ahogy a veol.hu-n olvasható, a vízből kiálló csonkok miatt az erdélyi Gyilkos-tóra emlékeztető látvány miatt ragasztotta a bakonyi tóra a népnyelv ezt a nevet. Innen nem messze találhatjuk egyébként a Szent Hubertusz emlékművet, amelyet a vadászok védőszentjének állítottak. Az ide vezető túra egyébként kisgyerekkel is könnyen teljesíthető. A Bakonybél mellett található Odvas-kői pihenőtől egy 3,5 kilométeres út vezet ide, így összesen 7 kilométeres gyaloglásra kell készülnünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában