Környezettudatosság

2022.03.22. 20:01

A Pilisi Parkerdőben járt Áder János

8 évvel ezelőtt Áder János indította el az SOS! - Bajban az erdő! programot, melyre akkor több 10 ezer ember mozdult meg országszerte. A köztársasági elnök újra szemlét tartott a helyszínen.

Kemma.hu

Forrás: (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

Március 22−én látogatást tett a Pilisi Parkerdőben Áder János köztársasági elnök és Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára. A terület 2014−ben súlyos jégkárt szenvedett, aminek helyreállítási munkálatait és az összefogást 2015−ben éppen Áder János kezdeményezte. 

A nyolc évvel ezelőtti rendkívüli ónoseső okozta károk mintegy 65 ezer hektárnyi terület egyharmadát érintették, melynek mintegy 10 ezer hektáron súlyos következményei voltak. Ekkor hirdette meg Áder János az Országos Erdészeti Egyesülettel és az MTA−val karöltve az  SOS − Bajban az erdő! elnevezésű tematikus napot, melyen közel 50 ezer magánember, vállalkozó, cég és sokan mások nyújtott segítő kezet. 

A köztársasági elnök örömmel nyugtázta, hogy a jégkárral sújtott területek regenerációja jól halad, de a természeti csapás nyomainak teljes felszámolása még hosszú évekbe telik. Bár az érintett erdőterületeket az erdészek felszabadították az összetört faanyagtól, az újonnan ültetett fák ápolása, állománynevelés, különféle szükséges beavatkozások még napjainkban is zajlanak.  A Pilisi Parkerdő 2021 végéig közel 100 millió forintot fordított a jégkár által sújtott területek rehabilitálására ami mellett a munkák a jövőben is 

Dr. Csépányi Péter erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettes, Reinitz Gábor vezérigazgató, Áder János köztársasági elnök és Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár a Pilis-tetőn

Áder János és Zámbó Péter meglátogatta a Pilis-tetőn álló Boldog Özséb-kilátót is, ahol  az erdők klímaváltozásra való felkészítését szolgáló örökerdő-gazdálkodás eredményeivel ismerkedett meg. A Pilisi Parkerdő úttörő szerepet tölt be az örökerdő-gazdálkodás bevezetésében, hiszen az általa kezelt terület ma meghaladja a 10 ezer hektárt.  Az innovatív-gazdálkodással kapcsolatos pilisi kísérletek eredményeit a mindennapi gyakorlatba építve, hosszú távon fenntartható, a klímaváltozás negatív hatásainak ellenálló, magas biodiverzitású erdőket eredményeznek. 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában