XII. Doni Hősök Emléktúra

2022.02.18. 15:30

Zászlókhoz hasonló jelképként került elő a lapát Bajnán, ahol a doni áldozatokra emlékeztek

Az emléktúra záróeseményét ezúttal is a település főterén tartották meg, ahogy hagyományőrzőkkel emlékeztek a doni hősökre

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A XXII. Doni Hősök Emléktúra február 18-i zárórendezvényén Pallagi Tibor polgármester köszöntötte a meghívottakat. Ismertette, hogy a Bajnán élők számára rendkívül fontos a múlt ápolása, különös tekintettel akkor, ha a hősökre emlékeznek. Megjegyezte:

 A Don- kanyarban elesett katonák családtagjai, gyermekei azért nőttek fel árván, mert egy gyilkos eszme miatt kirobbant egy olyan háború, amely nem törődött az emberáldozatokkal, csak azzal, hogy saját ordas tervét megvalósíthassa.

A polgármester beszéde végén megköszönte a német, felvidéki és magyarországi tartalékos hagyományőrzőknek, hogy eljöttek az eseményre. A Himnusz eléneklését követően Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka fogadta Jásdi Balázs alapító-szervező jelentését az emléktúráról.

A rendezvényen beszédet mondott Berdó Gábor, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke, aki megjegyezte: a szervezet harminc éve a hazatérőkből alakul, a hősök közül már senki sem él közöttünk, így a leszármazottak alkotják a szervezetet. Véleménye szerint azok, akik apa, nagyapa nélkül nőttek fel, azoknak a gyermek- és felnőttkoruk olyan hiányérzetről szólt, amit sosem lehetett bepótolni.

Totha Péter Joel tábori főrabbi beszédében kiemelte: azért nehéz az emlékezés, mert a sötét évek örökre beszennyezték mindannyiunk történelmét, megsértve a közös múltunkat, ami korábban egybekovácsolt mindannyiunkat. A főrabbi átadta Jásdi Balázsnak a M. Kir. 2. Honvéd Hadsereg munkaszolgálatos tagjainak emlékét jelképező lapátot, mely kapcsán a túra főszervezője elmondta:

Az eszköz mostantól nem egy szerszám, hanem a zászlókhoz hasonlóan fontos jelkép.

Végezetül Berta Tibor katolikus, illetve Jákob János protestáns tábori püspök is imát mondott, majd a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnoksága, az áldozatok és az önkormányzat nevében helyezték el koszorút. Továbbá Erős Gábor, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselőjelöltje is elhelyezte az emlékezés virágait.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában