Ukrán válság

2022.02.25. 17:56

Tankokat szállító kamionok és segélyszállítmányok szelik át Komárom-Esztergomot

Bécs gyorsan reagált az ukrajnai konfliktus hírére és már útnak is indított három teherautónyi segélyszállítmányt.

Kemma.hu

Forrás: kisalfold.hu

A Kisalföld.hu számolt be róla, hogy tankokat szállító kamionok lépték át az osztrák-magyar határt. Mint ismert, Oroszország február 24-én támadást indított Ukrajna ellen, helyi idő szerint hajnali öt óra tájban. A fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból helybeliek számoltak be arról, hogy robbanásokra ébredtek.

Az osztrák főváros gyorsan reagált az ukrajnai konfliktus hírére és három teherautónyi segélyszállítmányt már útnak is indított hazánkon keresztül. A szállítmányok valószínűleg Komárom-Esztergom megyén keresztül, az M1-es autópályán jutnak el Ukrajnába.

A 15 tonnányi segélyszállítmány elsősorban orvosi eszközökből – FFP2-es maszkokból és orvosi védőfelszerelésből – áll, amelyeket a kijevi és odesszai kórházak orvosainak és ápolóinak szánnak az osztrákok.

Mint azt dr. Michael Ludwig, Bécs polgármestere elmondta, az Ukrajnából érkező képsorok mélységesen megrendítőek. A városvezető úgy fogalmaz: mélységesen együtt érez az ártatlan civilekkel, akik a fő elszenvedői ennek a konfliktusnak. Mint mondja:

Ausztria semleges ország ugyan, de nem vagyunk semlegesek, ha az értékrendünkről van szó. Ezért készek vagyunk segíteni a szükséget szenvedőknek. Bécs hosszú humanitárius történelemmel rendelkezik, amire büszkék lehetünk: a magyarországi eseményektől a jugoszláv polgárháborún át a közel-keleti konfliktusig – sok ember talált nálunk védelmet és segítséget. Az ukrajnai háború nagyságrendje miatt természetesen szükség lesz az összes osztrák tartomány szolidaritására és erőfeszítésére. De egy percig sincs kétségem afelől, hogy Ausztria újra a legjobb történelmi tradíciói szerint fog cselekedni. Bécs még ma orvosi segélyszállítmányt indít útnak Ukrajnába, amelyet továbbiak követnek.

Christoph Wiederkehr polgármester-helyettes saját családja kapcsán is érintett, mivel édesapja az 1956-os forradalom során menekült az oroszok elől Ausztriába. Mint mondja, Európának most össze kell fognia és mindent meg kell tennie, hogy hatékonyan segíthessen Ukrajnának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában